Третокласници от ОУ „Кирил Христов“ направиха  „Пътешествие във времето“

За учениците от III „а“ клас на ОУ „Кирил Христов“ се очертава годината да е необикновена, дори фантастична, защото на 5 декември 2023 г. прага на класната им стая пристъпиха египетските богове заедно с великия фараон Тутанкамон. Поводът за появата на необикновените „гости“ бе STEAM  уроkът „Пътешествие във времето“, проведен от началната учителка и класен ръководител Дарина Делчева. Урока уважиха с присъствието си директорът на ОУ „Кирил Христов“ Господин Балъкчиев, Катя Георгиева – заместник-директор по учебната дейност в начален етап на образованието, проф. д-р Галя Кожухарова – директор на ДИПКУ Стара Загора, гл. ас. д-р Михаил Кожухаров– ръководител STEAM център,. доц. д-р Даниела Кожухарова – преподавател в Педагогическия факултет при Тракийски университет, ас. Мария Желазкова – курсов ръководител STEAM специализация, директори и учители от НУ „Димитър Благоев“, V ОУ „Митьо Станев“, СУ „Васил Левски“, ОУ „Христо Ботев“- с. Хрищени.

В синхрон с най-новите иновативни образователни тенденции бе сътворен не урок, а истинско пътешествие в миналото, умело съчетавайки учението с играта и комбинирайки в занимателни задачи знанията по български език, математика, човекът и обществото, човекът и природата, музика, английски език, технологии и предприемачество.

Учениците бяха не само очаровани зрители на вълнуващ спектакъл, но и активни участници, разделени на четири екипа. Те заедно с героите Тони и Алекса от „Магическа ваканция“ попаднаха в „Стая на времето“. Въпреки своя страх, поеха по пътя, изпълнен с предизвикателства. Разбраха, че тяхната мисия е да върнат откраднатата маска на Тутанкамон на египетския народ. Чрез игра в платформата Genially откриха кода, с който да се отвори вратата към миналото. Египетската котка Кара бе техният водач. Намериха папирус и разбраха кой е Тутанкамон. Посетиха гробницата му и видяха празния саркофаг. Кара ги въведе в света на миналото. Подредиха и решиха математически пирамиди. Разгониха отровни паяци и откриха папирус от египетските йероглифи, който им показа пътя през пустинята. Египетска принцеса им даваше указания за работа чрез изкуствен интелект. Така стигнаха до величествената река Нил и се запознаха с пет от най-опасните животни, които живеят там. Срещнаха се с хипоптам чрез добавена реалност. Откриха, че най-опасен е нилският крокодил, а чрез математически загадки и той „оживя“ пред тях отново чрез добавена реалност.

Третокласниците изработиха екипно макети на пирамидите в Египет. Влязоха в ролята на археолози и откриха божества от Древен Египет в пустинята.

Всяко предизвикателство печелеше на децата част от маската на Тутанкамон, която се пазеше в саркофази.Те сглобих лика му, той „оживя“ пред тях (даде инструкции на децата) чрез изкуствен интелект. Посредством играта на платформата Wordwall прoвериха дали са запомнили всички факти за живота му.

В края на урока египетският народ си върна маската на своя владетел от миналото. А Томи и Алекса се завърнаха в своя свят, предвождани от своята вярна водачка Кара.

Весели и щастливи от успешната развръзка, всички деца запяха закачливата песен „Три камили“, положила с много настроение финала на учебния час, който възпитаниците на г-жа Делчева още дълго ще помнят като незабравимо пътешествие във времето.

Таня НИКОЛОВА