Рекламен клип „Стара Загора -за теб“ ще представя града на липите у нас и по света

Рекламен клип, който е само 81 секунди ще представя у нас и по света на туристически изложения хилядолетна и вечно млада Стара Загора. Клипът е озаглавен „Стара Загора-за теб“ и започва с общ изглед на града от птичи поглед. После двойка -млади и красиви старозагорци „тръгват“ по дирите на историята – Неолитни жилища, Музеят на религиите, Самарското знаме, храмовете, разхождат се по близо 2000-годишната антична улица на „Августа Траяна“, гледат представление на Античния форум, отбиват се за секунди в Художествената галерия, възхищават се на изяществото на уникалния балет на Държавна опера Стара Загора, разхождат се из парковете, градините, езерото, сакралното Аязмо, спират пред животните в Зоопарка, част са от Националния фолклорен тракийски събор „Богородична стъпка“ и от Джазфорума…По пътя си срещат усмихнати хора, които се забавляват в кафенета и ресторанти, на стадиони и …много щастливи деца, майки с колички, ученици и студенти…И така до залез слънце, когато градът е още по-романтичен и привлекателен. И всичко това само за 81 секунди. За едно мигване …и си предизвикан  да се срещнеш на живо с показаните обекти и още 100 пъти по толкова.

Този клип е правен повече от година, за да се заснемат всички събития,- съобщи на брифинг Маргарита Крумова , началник на отдел „Туризъм“ при Община Стара Загора.  Над него работи фотографът Теодор Тодоров. Амбицията ни бе да създадем нещо, което до момента не е правено. Смея да твърдя, че в България няма друга община с такъв клип. Предпремиерното му показване по време на работни срещи ни доказа, че сме на прав път и обратната връзка, която имаме от колеги, е изключително положителна. Държахме на модерна визия, налагайки бранда „Стара Загора за теб“. През следващата година ще бъдат изработени различни фрагментирани, тематични видеа, които да показват красотата на Стара Загора в социалните мрежи“.

Премиера на видеото направи ресорният зам.-кмет на общината Милена Желева.

Получи се интересен и въздействащ клип. Ще бъде излъчван в цялата страна, но и извън нея. Насочили сме се към южната част на Румъния , както и към северната част на Гърция. Избрали сме ги след проучвания на потенциални пазари за нас. Ще го предоставим и на хотелиери, и на ресторантьори, ще го споделяме с участниците и посетителите на различните форуми, в които се включва отдел „Туризъм“, обобщи Желева.

Линк за сваляне на клипа

https://e.pcloud.link/publink/show?code=XZXrmDZXruRkXgwgNYidHD68u6nTzOYH53X 

Зам.кметът сподели някои от акцентите в работата на отдел „Туризъм“ за следващата година. „В момента разработваме програмата за развитие на туризма, както и плана  ни за действие за 2024 година. Подготвяме предложения, които да включим в общинския бюджет. Отворени сме към интересни идеи, които търсят подкрепа. Вече сме набелязали международните форуми, в които ще вземем участие в началото на годината. Още през февруари, екипът ще представи Стара Загора на изложения в Истанбул, след това в Белград и Берлин. Традиционно Община Стара Загора е част и от „Ваканция & СПА Експо“ в България. Всички желаещи могат да рекламират на нашия щанд. Такъв положителен опит имаме вече с Тракийски университет, Операта, Регионалния исторически музей и други“.

И през 2024 г. ще продължат безплатните тематични туристически турове из Стара Загора през уикендите Предвидени са нови теми . През 2023 г. туровете за опознаване на забележителностите на града са били 31 със средно 20-25 посетители. Успешно реализиран е и първият тур за деца. Един от акцентите през 2024 г. ще обедини различни събития за отбелязване на 90 години от откриване на сградата на Художествената галерия (бившите Хали).

Първото голямо събитие, което посреща Стара Загора през новата година, ще е второто издание на професионалния форум за кулинарни виртуози „Еволюция на вкуса“. В началото на февруари залата на Културен център „Стара Загора“ отново ще събере някои от най-известните в бранша, които да представят световните тенденции в кулинарията.

Милена Желева обобщи, че Стара Загора поддържа висок темп на интерес сред туристите.  „Всички знаем, че пандемията рязко намали нощувките в нашия град. Към момента данните ни показват резултатите от съвместната работа на всички в този сектор – Община, хотелиери, ресторантьори, културни институти и други, свързани с туристическия продукт. Годината, с която сравняваме, е 2019, защото тя бе силна. Тогава нощувките, които са реализирани в Стара Загора, са били 193 972, през 2022 г. са 211 989, а до края на ноември 2023 г. са 214 155. Движим се във възходящ тренд“, обяви тя – Най-добре развиващият се към момента обект е Зоопаркът. До края на този месец ще бъдат подадени документи за техническа помощ за реализиране на проект, с който да бъде разширена територията на Зоопарка с още 60 дка. Програмата е само за защитени видове животни, каквито са мечките и е на стойност 200000 лв. Надявам се това да успее да се случи през 2025 година и да реализираме идеята за създаване на едно наистина добро място за обитание на кафяви мечки, изключително близо до естествената им среда. Зоопаркът работи активно с представители на EAZA – Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите по тази тема. Целта ни е да станем техен член – това е голямата крачка, към която се стремим заедно с екипа на Зоопарка“, добави Милена Желева.

Росица Ранчева