Проект в подкрепа на украински бежанци се реализира в Стара Загора

На 31 декември 2023 г. успешно ще приключи изпълнението на проект „Регионален модел на междуинституционално взаимодействие за справяне с бежанската криза, свързана с търсещите закрила от войната в Украйна“. Това съобщиха навръх Никулден организаторите Даниела Димитрова от Обществен дарителски фонд и Диана Димова и Райна Димитрова от фондация „Мисия Криле“ – Стара Загора. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на ЕИП и на стойност 24 675 евро за периода 01.09.2022 г. – 31.12.2023 г.“

От началото на войната в Украйна в края на февруари 2022 г., според данните на Държавна агенция за бежанците, на територията на България са влезли 2 133 450 украински граждани. От тях малко над 170 000 са се регистрирали за временна закрила, а към днешна дата малко над 52 000 души живеят на територията на страната.

От началото на войната 1500-1600 украински бежанци са избрали Стара Загора, Казанлък, Гурково и Павел баня за свой втори дом – временно или постоянно. Към момента бройката е между 300-400 души“. Предполага се, че около 40 украинчета учат , а около 100 души вече имат трудова заетост.

Още в първите седмици след началото на войната фондация „Мисия Криле“ и фондация „Обществен Дарителски Фонд – Стара Загора“ инициираха междуинституционална среща по темата в Стара Загора.

В програмата заложихме на дейности, които да гарантират процеси на овластяване в украинската общност в Стара Загора, така че активните хора да могат да взимат решения, по въпроси, които ги касаят, да правят предложения и да инициират активности, които смятат за нужни за общността, – сподели Райна Димитрова.- Една от тези ключови дейности беше разработването на Менторска програма, през която обучение минаха 17 активисти. В резултат от обучението се създадоха 6 групи, които развиха под лидерството на ментори и реализираха 6 инициативи:

  • Спортни празници за деца

  • Ателие по готварство и изкуство за деца

  • Екологична грамотност

  • Арт-терапия, като част от интеграцията на украинците в България

  • Организиране на Празник на родината

  • Празник на Украйна и двудневен благотворителен базар с ръчно изработени изделия от украинските жени.

Шестте групи успяха да реализират множество събития по избраните от тях теми, в които се включиха общо над 500 деца и родители. В заниманията се включваха, както украински, така и български деца и възрастни.

В рамките на проекта беше осигурена редовна групова и индивидуална супервизия, чрез която активистите преодоляваха напрежението и конфликтите, за да могат успешно да продължат работата си като екип и в помощ на общността.

По време на проекта бяха провеждани редовни срещи между институциите и неправителствените организации с цел координация и актуализиране на информацията свързана с украинските бежанци.

В рамките на програмата се проведоха и 4 обучения с цел подкрепа и развитие на хората, които работят по темата в Стара Загора. През теми като правната рамка, касаеща временния статут, медийната грамотност и фалшивите новини и как да се справим с професионалното прегаряне преминаха, както представители от неправителствения сектор, така и специалисти от всички институции в града, като: Община Стара Загора, Дирекция „Миграция“, Регионална здравна инспекция, Регионално управление на образованието, Дирекция „Социално подпомагане“ и др.

В края на проекта, на 29.11.2023 г. беше организирана еднодневна заключителна конференция, в която споделихме опита си и разказахме за всички активности, трудности и решения. Представителите на институциите, от своя страна, имаха възможност също да споделят своя опит. На конференцията участваха като панелисти и представители на две от най-работещите организации относно интеграцията на украински бежанци в България: Фондация „Ukraine – support end renovation” – Пловдив и Фондация „Фонд Добро“ – Слънчев бряг. Те представиха моделите си за интеграция и начина по който функционират на местата, на които са.

Организаторите с гордост съобщиха, че в Стара Загора има много доброволци, които подкрепят бежанците. Още в първите дни Общината изгради социален център за настаняване, в който по всяко време на денонощието се оказваше морална и материална подкрепа. Предложението е, този център да продължи за функционира, да се разшири и да бъде открит за всички бежанци, без значение на произход и вероизповедания.

Макар проектът да се финализира организаторите заявяват, че ще продължат да подкрепят всички идеи и инициативи, свързани с бежанците, особено що се касае за децата и хората от третата възраст.

По принцип старозагорци са широкоскроени хора, великодушни, алтруисти, щедри и добронамерени. Т.е. тяхното приятелство и съпричастност ще продължат.

Росица Ранчева