Училищният хор на ОУ „Кирил Христов“ организира патриотична вечер в хижа „Бузлуджа“

Своеобразен открит урок, посветен на България, представиха на 1 декември 2023 г. в хижа „Бузлуджа“ младите таланти от ученическия хор с ръководител Иван Поров при Основно училище „Кирил Христов“ – Стара Загора. В патриотичната вечер участваха още директорът на учебното заведение Господин Балъкчиев, началната учителка и класна ръководителка на III „г“ клас Цонка Янкова, преподавателят по български език и литература Здравко Мочев, както и родители на ученици. „Тази проява е по инициатива на г-н Поров, който е воден от родолюбивата идея децата от хора да се запознаят с важни факти от историята на този край, свързани с битката при връх Шипка и значението на делото на четата на Хаджи Димитър“, подчерта г-н Балъкчиев.

Изявата започна с полагане на цветя от учениците пред паметника на Хаджи Димитър. Учителката Цонка Янкова разказа за сраженията, които е водила четата. Представи и редица интересни данни, свързани с построяването на монумента по идея на старозагорския митрополит Методий Кусев, който полага и освещава основите на паметника и параклиса на лобното място на четниците, когато организира през далечната 1898 г. честване на 30-годишнината от смъртта на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа.

В последвалото музикално-поетично тържество, посветено на България, сладкогласните възпитаници на г-н Поров от училищния хор изпълниха букет от патриотични песни, сред които „Моя страна, моя България“, „Тих бял Дунав“, „Къде си вярна ти, любов народна“, „Боят настана“, „Хубава си, моя горо“. Учителят Здравко Мочев поднесе въздействащ поетичен рецитал, свързан с Шипченската епопея. Г-н Балъкчиев, директорът на ОУ „Кирил Христов, разказа увлекателно на децата за хайдушкото движение, отразено в народните песни и в авторската художествена литература, както и за впечатляващите моменти от боевете при Шипка и при Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. Присъстващите имаха удоволствието да се насладят на изпълнението на учителя по музика Иван Поров на „Моята молитва“ от Христо Ботев. Своеобразен венец на вечерта беше колективното рецитиране на стихотворението „Обесването на Васил Левски“ от третокласници с ръководител Цонка Янкова. Патриотичната вечер беше толкова вълнуваща, че в нея спонтанно се включи с рецитация дори и хижарят Владимир Русев. От своя страна, родителите добавиха завършващия щрих, като споделиха интересни впечатления за живота и творчеството на Иван Вазов. Своеобразният урок по родолюбие неусетно надскочи темпоралните измерения на учебния час, с крилете на патриотичния патос на участниците, той ги пренесе в онези неизмерими реалии на вечното българско време и сакралното родно пространство, които тачи дълбоко в сърцето си всеки българин, редом с пламъка на любовта към отечеството.

Възпитанието в родолюбие е сред водещите цели в преподавателската дейност през годините на учителя по музика Иван Поров. В синхрон с неговата патриотична мисия бе изпълнена и останалата част от предвидената програма за участниците в училищния хор. Те посетиха храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка, където запалиха свещ в памет на опълченците, отдали живота си за свободата на България. След това разгледаха забележителностите в центъра на град Казанлък, а г-н Поров им разказа за Емануил Манолов – автора на първата българска опера „Сиромахкиня“, както и за Петко Стайнов – представител на българските композитори класици, автор на симфоничната сюита „Тракийски танц“.

Учениците от училищния хор при старозагорското ОУ „Кирил Христов“ обогатиха по нетрадиционен начин своите знания за чутовния връх Шипка, заел важно място в българската история. Подрастващите надградиха наученото за този край чрез съпреживяване – с поднасянето на цветя, участието в беседи, пресъздаващи важни моменти от историята на българския народ, и изпълнението на патриотични песни. Паметна и незабравима ще остане за участниците от училищния хор тази уникална по рода си патриотична вечер в хижата, сред застелената с дебел сняг планина, край огъня и в уюта на споделеното преживяване с любими учители и родители. Така в старозагорското ОУ „Кирил Христов“ чертаят на практика пътя как родното ни училище да се превърне в желано място за учениците.

Таня Николова