Приятели на чирпанските поети Павел Матев и Димитър Данаилов организират литературна вечер в тяхна памет

Литературна вечер „Утеха“ с участието на писателя Йордан Стоев -Даки, издателя Трифон Митев и актьора Христофор Недков ще се състои на 7 декември 2023 г. от 18:00 ч. в Къща-музей „Гео Милев“ Стара Загора.

Поводът за това събитие е фактът, че и Димитър Данаилов и Павел Матев са родени в началото на месец декември, – обясни за Долап.бг Трифон Митев.- Най- напред Даки и аз ще споделим лични впечатления от двамата поети. Даки ще прочете откъси от книгата си за срещите и преживяванията му с Димитър Данаилов и с брата на Яворов. Аз имам две неща, посветени на двамата чирпански поети. Христофор Недков ще прочете стихотворения и от единия и от другия“.

Трифон Митев сподели, че печатницата ще подготви малки картички с образите на двамата. На гърба на картичката ще има по едно тяхно стихотворение. На Димитър Данаилов – „Автопортрет“, а на Павел Матев- „И търся първата любов“.

Организаторите на събитието са го нарекли „Утеха“. Това е заглавие на стихотворение на Павел Матев.

На срещата ще се представят и две малки книжки. Едната е фототипно издание, което Трифон Митев е направил в началото на 2023 г. на първата стихосбирка на Димитър Данаилов „Милиони гълъби“. Пак негово дело е фототипно издание на 20 песни по стихове на Павел Матев – „Утеха“, изпълнявани само от Лили Иванова, по музика на Александър Йосифов.

Росица Ранчева