Община Стара Загора и Общински съвет търсят вариант за запазване на над 70 дървета в имот, отреден за строеж на жилищен блок

Търси се подходящ вариант да се спасят от изсичане над 70 дървета, намиращи се в частен парцел от над 5 дка площ, отреден за строеж в кв. „Три чучура – север“. Това стана ясно от думите на зам.-кмета на Стара Загора Павлина Делчева по време на пресконференция на председателя на Общинския съвет Ивета Лазарова. Повод за притеснение за администрацията и местния парламент е инвестиционно намерение на фирма, която е входирала документи за започване на строеж върху закупен от нея имот в южната част на квартала за сграда с 23 хил. кв. м. РЗП.

„В действителност това зелено пространство е голямо, добре запазено. Желанието ни е да предотвратим напрежение и негативна реакция от жителите в квартала при започнали вече строителни действия. Превантивните мерки са по-добрия вариант. Затова и тръгваме още при първите няколко сигнала, че има нещо, притесняващо старозагорци. Считам, че по този начин – на открит диалог, решенията ще бъдат доста по-удовлетворяващи“, обобщи Павлина Делчева. Тя сподели още, че се обмисля в тази ситуация свикване на общо събрание на населението в квартала, които да извършват своеобразен микро референдум. „В други общини са правени допитвания и това работи, защото отговарят хората, които са пряко засегнати“, допълни тя.

Янко Янков, общински съветник и председател на ПК по общинска собственост и стопанска политика, уточни, че става дума за терен, намиращ се под бившата Партийна школа, продаден още през 2005-6 г. на търг от Областна администрация. „В двата парцела, за които получихме сигнали от граждани, че предстои да се строи, при извършена съвместна проверка със зам.-кмета Павлина Делчева установихме, че в този район са изпълнявани паркови мероприятия – т.е. освен дърветата, има още шадраван, алейна мрежа и други. Там би могло да се оформи парк от Общината, тъй като в този квартал такъв липсва“, каза Янко Янков. От думите му стана ясно още, че има вариант за замяна с друг терен – общински, в този квартал, който би удовлетворил строителите, пазейки се общественият интерес. Той допълни, че инвеститорите са били на среща с Председателския съвет на Общински съвет, за да бъде разискват казусът.

Красимира Кънева – Пенкова

Експерт „Връзки с обществеността“