Новият Дамски камерен хор „Da capo“ при НЧ“Родина“ с първа изява на сцена

В събота /2 декември/ своята първа изява на сцената имаше новият Дамски камерен хор „Da capo“ при НЧ „Родина“ с диригент Добринка Койнова – Бирман. Формацията участва в Национален хоров фестивал „Петко Стайнов” в гр.Казанлък.

„Da capo“ /от италиански/ ознавача „отначало”. Младите дами имат желание и амбиция да продължат традицията на славния Представителен хор на девойките „Родина” с ръководител Стефанка Желязкова, създаден в далечната 1969 г. и прославил Стара Загора и България по света.

Участничките в новата формация са били хористи в „Родина”, а самата Добринка Койнова-Бирман е била вокален педагог на хора в периода 1986-1989 г. Една от дамите във формация е тук заедно с дъщеря си – приемствеността е важна. Във формацията от общо 10 дами е и Наталия Чехонина – един красив глас от хора на Държавна опера-Стара Загора. Добринка Койнова-Бирман също е артист-хорист в Операта, а скоро я видяхме в ролята на Ларина в „Евгений Онегин” от П.И.Чайковски.

Чаровната Добринка Койнова-Бирман избира в репертоара на „Да Капо” и класически и по-модерни песни. „Искаме да има приемственост между генерациите и традициите на хоровото пеене в града ни” – казва тя.

Може да чуете изпълненията на чаровните дами на големия Хоров концерт на 20 декември от 18,30 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.  Ще се изявят още и: Дамски камерен хор „Библиофония”, Камерен смесен хор „Севтополис”, Смесен хор „Родина”.

Нека припомним малко от светлото минало и пожелаем от сърце много успехи на чаровниците от  Дамски камерен хор „Да капо”:

Младежкият хор “Родина“ създаден през 1969 година е формация  на Читалище „Родина“, град Стара Загора. Диригент на хора от създаването му е Стефанка Желязкова, завършила Българска Държавна Консерватория, град София.  През годините хорът на девойките участва в български и европейски хорови фестивали, в културния живот на Стара Загора и страната. Лауреат е на международни хорови конкурси в България, Унгария, Словения, Белгия, Италия.  В 2002 година Младежкият хор „Родина“ печели златен медал и лауреатско звание в Международен хоров конкурс за коледна музика в Чехия, а през 2004 година участва в Пета международна среща на камерни младежки хорове в Германия. От 2006 година хорът е член на Европейската хорова асоциация „Europa Cantat“ и пее на срещи, фестивали и конкурси, които Асоциацията организира.

Долап.бг