Зимният сън на таралежите – любопитно

Ако през студените месеци намерите „мъртъв“ таралеж, не го погребвайте, не го изхвърляйте в кофа за боклук…
Никой не иска да види мъртво животно в двора си или на пътя, но това може да е таралеж, който спи зимен сън в продължение от ноември до март.
🦔Обикновено копаят дупки, за да останат в безопасност, но имаме все по-малко зелени площи, храсти или гори и става все по-трудно да намерят безопасно място, където да прекарат зимата в сън.
Някои могат да влязат в дворовете ви, търсейки безопасност и топлина, за да заспят зимен сън, някои са толкова изтощени от търсенето, че в крайна сметка заспиват на различни странни места като крайпътни улици или тротоари.
🦔Когато са в хибернация, сърдечната им честота и общото функциониране на тялото се забавят доста, като начин за пестене на енергия, което може да обърка човек че таралежът е умрял.
Във всеки случай, ако видите неподвижен таралеж, уверете се, че е на безопасно и топло място и че може да издържи 5 месеца.
🦔 Ако намерите таралеж в двора си или някъде на улицата, направете дупка в картонена кутия и на сухо, безопасно и тихо място, за да може да прекара студените месеци там.
🦔Таралежите са застрашен вид, напълно безобидни са и много важни в нашата екосистема.
Ядат бръмбари, охлюви, жаби, гущери, змии, включително отровни.
Също така унищожават миши гнезда.
Не се страхуват нито от пчели, нито от оси. Таралежът може лесно да унищожи гнездото на стършели и да изяде обитателите му, игнорирайки ухапванията им.
🦔Учените отдавна са забелязали имунитета на таралежите към силни отрови, включително ухапвания от усойници.
Този феномен на антидот все още не е известен на учените.
🦔Бъдете наясно, когато видите таралеж през студените месеци. Не ви коства нищо да помогнете на толкова крехко животно.
Нека бъдем добри с животните!🧡