С европейски и световни измерения Балетът на Държавна опера Пловдив гостува на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора

Взискателната старозагорска публика, която обожава балета на своята Опера, която боготвори художествения ръководител на балета Силвия Томова, посрещна добронамерено и добросърдечно гостуването на балета на Опера Пловдив. На 30 ноември 2023 г.в програмата на ФОБИ бяха представени двата едноактни балета: „Жени в ре минор“, по музика на Бах“ и за „десерт” – „Дългата коледна вечеря“ по едноименната пиеса на американския драматург Торнтън Уайлдър и музика на Вивалди.

Начинът, по който реагира публиката накрая /възторжено и с овации/ показа, че тя вече е „възпитана” за всякакъв вид балет, който може да се играе на сцената. В случая с гостуването на Балет Пловдив – става дума за танцов театър с не просто умна, хитроумна, интелигентна, развихрена, стилна, забавна хореография. А за хореография с европейски и световни измерения. Раду Поликтару /основател на Академичния театър за модерен балет в Киев/ е вдъхновил младите балерини и балетисти от интернационалната балетна трупа на Пловдив и те дават от себе си най-доброто като танц и артистизъм.

„Жени в ре минор” бе „загрявката” на вечерта, в която момичета и момчета, но облечени всички като момичета показаха една история на откъсването на жена от еднотипното и женско общество, връзката и и съюза с мъж, враждебността към нея на останалите в своето си общество жени. Добре разказана история, изчистено, премерено, без победители и победени, виновни и невинни. Всеки е невинен, до доказване на противното! Много интересно е да се „разпознават” на сцената мъжете в женските облекла, но подчертавам силно, че в това нямаше нищо джендърско. Никак не е лошо от време на време мъжете да опитат да чувстват, да се движат и чувстват като жени – доста и пъти по-сложно е. И за съжаление, не сме създадени да си предаваме един на друг /и слава Богу/ – болката като физическо състояние! А също и мислите…

След първия едноактен балет, публиката се отпусна съвсем и се остави да бъде очарована от втория – „Дългата коледна вечеря”. Там и сцената беше приказна и действието вървеше като съвременна приказка. Коледа е времето да се събере семейството и в малкия му свят да избухнат най-различни сюжети – срещи, раздели, срам, гняв, болка, раждане, война, тъга, загуба, поява…В кръговрата на Живота всички надживя само камериерката – трябва да има все пак свидетел, който да разказва. Другите герои един по един се стопяваха в бялата светлина. Да, това е Коледата – разказва целия ни живот в една вечер, в която освен живите, на масата са поканени и мъртвите, които обичаме.

„Дългата коледна вечеря“ е безкрайно симпатичен танцов театър. Всички герои са в ролите си, които им стоят безупречно, всички са ярки, всеки е различен и всички са едно. И когато движат телата си в соло, всички са на педя разстояние мисъл до мисъл и чувство до чувство.

Оставихме се да бъдем очаровани! Балет Пловдив, благодарим!

Уляна Кьосева

Раду Поклитару е основател и главен балетмайстор на Академичния театър за модерен балет в Киев, заслужил деятел на културата на Украйна, народен артист на Молдова, носител на множество европейски международни награди, професор в катедрата по модерна хореография в Киевския национален университет за култура и изкуства. Освен десетките спектакли в Киевския модерен балет, през годините той е поставял балетни постановки в Болшой театър, Мариинский театър, националните опери на Украйна, Молдова, Латвия, Беларус, Чехия, Сърбия и др.

Дългата коледна вечеря“ на отличения с „Пулицър“ американски драматург Тортън Уайлдър продължава да присъства в афиша на редица драматични театри в Европа и САЩ, по нея е създаден филм, както и опера от композитора Паул Хиндемит.