17 млади певци от майсторските класове на Веселина Кацарова и Калуди Калудов се представиха в заключителен гала концерт

На 29 ноември 2023 г. като акцент в афиша на 53. Фестивал на оперното и балетното изкуство нв Стара Загора се състоя гала концерт на участниците в майсторските класове на именитите артисти Веселина Кацарова и Калуди Калудов. Двамата световно известни певци от дълги години са ангажирани с подпомагане на талантливите изпълнители от цял свят.

За първи път тази година в историята на фестивала, техните последователи ще имат възможност да черпят опит и знания от двамата педагози едновременно. Гала концертът представи постигнатото в рамките на десетдневни интензивни занимания.

За Долап.бг маестра Кацарова сподели:

Трябва да се дава път на младите хора. Аз съм от поколението, което трябва да мислим за бъдещето. Аз вярвам в младото поколение. Операта трябва да продължава да живее. В Държавна опера Стара Загора се дава възможност на младите хора да дебютират. Това е изключително важно. Защото в стаята, където се учат певците е едно, но сцената е другият етап, който запознава с реалността на професията.

За мене е изключително важно като човек, че правя майсторски класове в Стара Загора. Това е моят роден град, тук съм израснала и много искам тук да правя Международен майсторски клас. През настоящата година е четвъртото му издание.

Тази година имам 8 кандидати от Турция, Румъния, Китай, Русия, Беларус, Япония и България. Калуди Калудов прави успоредно с мене майсторски клас, за което съм много щастлива и благодарна. Той е изключителен колега и професионалист.

Да провеждаш майсторски клас е много сложна и отговорна професия. На нас трябва да се повярва. Младите хора трябва да ни повярват и да ни дадат гласа си в наши ръце, да ни се доверят. Това е изключително труден процес.

Винаги в Стара Загора има много добра организация. Провеждаме класовете си в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ , където има изключително позитивна атмосфера. Винаги има положителна енергия. Аз вярвам в енергията. Пеенето е енергия. Чувствам се много добре и ми е много мило.

Вълнувам се повече, когато младите певци пеят, отколкото аз пея.

Работата, която моят колега Калуди Калудов и аз вършим на майсторските класове е много по-отговорна. Да работиш с млади певци е изключително отговорна работа. Нужна е много голяма енергия и любов към хората и изкуството. И аз благодаря на младите певци, че ми се доверяват“.

Участниците в двата класа на г-жа Кацарова и на г-н Калудов бяха от България, Полша, Китай и Япония, Русия, Турция, Германия, Куба, Румъния и Украйна.

Сред участниците имаше и три дами от Старозагорската опера – кубинката Сара Диаз, която пее в хора на операта, Даниела Нинева -мецосопрано, сега в майчинство и фаготистката Ралица Василева.

Певците се представиха с много трудни арии, които максимално разкриха техните възможности. (По-долу поместваме концертната програма и изпълнителите.)

Съпроводът на роял беше от Деница Петрова – за учениците на Веселина Кацарова и Мирослав Георгиев – на Калуди Калудов.

Концертът завърши много въодушевено като всички участници изпълниха Баркарола от „Хофманови разкази“ на Жак Офенбах с емоционален акомпанимент на рояла на Деница Петрова и Мирослав Георгиев!

На финала Веселина Кацарова благодари на участниците за старанието и максимално доброто им представяне на гала-концерта.

Благодаря, уважаема публика, че сте тук, защото ние певците не можем без публика. Тази вечер чухте на различни нива млади изпълнители. Но истината е една, че един певец няма нужда само от глас, а от много други компоненти и ако той не ги притежава, никой учител те може да помогне“.

Г-жа Кацарова връчи на всички участници в майсторските класове Дипломи. Със старозагорска сърдечност и искреност, за имаше добра дума и прегръдка за всеки от певците.

Според Статута на Международния майсторски клас един от участниците, представил се най-добре, е поканен да участва в спектакъл на Старозагорската опера. В качеството си на артистичен директор на Държавна опера Стара Загора Веселина Кацарова покани украинеца -баритон Святослав Винник за спектакъл на „Бал с маски“ през 2024 г.

Заключителен гала концерт на участниците в

Майсторските класове на Веселина Кацарова&Калуди Калудов

1. В. А. Моцарт – „Сватбата на Фигаро” – ария на Барбарина

Изпълнява Дари Бракалова

2. Джакомо Пучини – „Джани Скики” – ария на Лаурета

Изпълнява Ойя Сюмер /Турция/

3. Гаетано Доницети – „Любовен еликсир” – ария на Неморино

Изпълнява Це Сонг, Китай

4. Джоакино Росини – „Италианката в Алжир” – ария на Изабела

Изпълнява Ралица Василева

5. Гаетано Доницети – „Любовен елексир“ – ария на Белкоре. Изпълнява Яйкаю Ли /Китай/

6. В. А. Моцарт – „Вълшебната флейта” – Ария на Памина

Изпълнява Озлям Язиджи /Турция/

7. Джузепе Верди – „Дон Карлос” – дует на Дон Карлос и маркиз Поза

Изпълняват Це Сонг и Яйкай Ли /Китай/

8. Джакомо Пучини – „Тоска” – ария на Тоска

Изпълнява Сара Диаз /Куба/

9. Джузепе Верди – „Макбет” – Ария на Банко

Изпълнява Петър Кунев

10. Рихард Вагнер – „Танхойзер” – ария на Елизабет

Изпълнява Елена Щайгер /Германия/

11. Джакомо Пучини – „Манон Леско” – ария на Манон Леско

Изпълнява Ю Тинг /Китай/

12. Джоакино Росини – „Севилският бръснар” – каватина на Фигаро

Изпълнява Кристиан Руя /Румъния/

13. Пиетро Маскани – „Селска чест” – ария на Сантуца

Изпълнява Юкако Хоши /Япония/

14. Джузепе Верди – „Травиата” – ария на Виолета

Изпълнява Беата Калудов /Полша-България/

15. Джузепе Верди – „Дон Карлос” – ария на Крал Филип Втори

Изпълнява Любен Байчински

16. Жул Масне – „Вертер” – ария на Шарлот

Изпълнява Даниела Нинева

17. Джакомо Пучини – „Вилисите” – ария на Роберто

Изпълнява Сима Чи /Китай/

18. Умберто Джордано – „Андре Шение” – ария на Жерар

Изпълнява Святослав Винник /Украйна/

Росица Ранчева