126 абсолвенти дипломира Аграрният факултет при Тракийски университет

На първия ден на декември 2023 г. в аулата на Медицински факултет -Стара Загора се състоя тържествена церемония за връчване на дипломите на абсолвентите от випуск 2023. Това е 98-ият випуск, който се дипломира в 102 годишната история на Аграрния факултет.

Официални гости на събитието бяха доц. д-р Деан Стратев, зам.министър на земеделието, Надежда Чакърова -зам.кмет по образованието в община Стара Загора, зам. ректорите на Тракийски университет проф. Нели Грозева, проф. Румен Динев и доц. Емил Славов, декани и заместник декани на факултетите в университета, проф. Иван Станков -дългогодишен ректор и председател на университетското настоятелство, представители на партньорски организации, преподаватели, родители и семейства на абсолвентите.

Средният успех на дипломираните 126 студенти е мн. добър 5.01; С отличен успех се дипломират 41 абсолвенти. Средният успех на студентите от ОКС бакалавър е мн. добър 4.80. С най-висок успех е Николай Бъчваров – отличен 5.58. На абсолвентите от ОКС магистър средният успех е много добър 5.39. С най-висок успех е Лора Иванова с много добър 5.00.

Приветствено слово поднесе проф. д-р Нели Грозева.

Скъпи дипломанти, за мене е висока чест да ви поздравя от името на ректора на Тракийски университет проф. д-р Добри Ярков, от името на ректорското ръководство и на цялата академична общност, каза проф. Грозева.- Човек вижда толкова, колкото знае. Днес във ваше лице, скъпи дипломанти, виждам умни, знаещи и толкова много виждащи хора, хора готови да се изправят пред нови предизвикателства в интензивно и ефективно животновъдство и растениевъдство, интензивно управление на отпадъците, дигитална свързаност, гарантиране на продоволствена сигурност в условията на изменение на климата и опазване на биологичното разнообразие и не на последно място -опазване на околната среда.

Нямам никакво съмнение, че вие сте отлично подготвени и ще се справите успешно с практиката. Но всички, които сме тук вярваме и знаем, че вие сте особено нужни в този момент на нашето земеделие, защото само умни, млади и образовани като вас хора могат успешно да преминат през зеления преход и през всички нови предизвикателства на съвремието, за да опазим планетата“.

Проф. Грозева благодари на родителите, които са направили най-добрата инвестиция за своите деца. Тя подчерта, че вратите на Тракийски университет винаги са отворени, защото абсолвентите са част от голямото академично семейство, посланиците по всички кътчета на България и по целия свят.

Бъдете здрави, бъдете успешни специалисти, но най-важното е да бъдете добри хора. Никога не забравяйте какво е казал българският народ:“Който за хляба на човеците работи, той е най-благословен. Щото от хляба никой не е по-голям“! Честито дипломиране!- каза проф. Нели Грозева.

С приветствени думи към абсолвентите и гостите на тържеството се обърна изпълняващият длъжността „декан“ на Аграрния факултет проф. Диян Георгиев.

Поздравявам с вашето дипломиране всички млади специалисти от шестте специалности на факултета: зооинженери, създаващи идеалните условия за отглеждане на животните, балансираното хранене, профилактиката срещу заболяванията; технолози в агрофермите и агрофонните системи; агрономи -прилагащи постиженията на биотехнологиите за адаптиране на културите към местните климатични условия; технолози, намаляващи отпадъчните продукти, опазващи природната среда и максимално използване на природните ресурси; аграрни инженери, овладяващи сложната земеделска техника,- каза професорът.- Дипломите, които получавате днес ви дава възможност за достъп до нови професионални хоризонти. Развивайте се постоянно. Бъдете ярки и забележителни личности!

Днес, повече от всякога обществото има нужда от вас, защото вие ще осъществите зеления преход, вие ще осигурите продоволствената сигурност и устойчивост.

Уважаеми колеги, където и да ви заведе пътят, каквото и да ви предложи животът, бъдете горди, че сте наследници на Аграрния факултет и Тракийския университет“.

В приветствието си зам.министърът на земеделието доц. д-р Деян Стратев пожела младите специалисти да намерят мотив, за да работят в България. „Бъдете амбициозни и решителни! Не забравяйте да благодарите на родителите си и на преподавателите си, защото инвестициите в образованието са най-правилни“- каза зам. министърът.

От името на община Стара Загора и на кмета Живко Тодоров приветствие поднесе Надежда Чакърова – зам.кмет по образование.

Поздравявам ви за вашия ден, в който се дипломирате в една нелека професия, която се радва на огромно уважение, – каза г-жа Чакърова . – Пожелавам ви само напред и да реализирате мечтата на българите – да пазим земята и всичко, което тя ражда. Сигурна съм, че с успешните си дела ще прославяте и Тракийски университет и Стара Загора. Честито дипломиране!“

От името на курсовите ръководители поздравление поднесе гл.асистент д-р Иван Пенчев.

От името на абсолвентите Владимира Желева благодари на преподавателите и на родителите за положените усилия и оправдано доверие.

Професионалната клетва на абсолвентите от Аграрен факултет, създадена от професорите Илия Димитров и Веселин Радев, прочете зооинженер Димитър Йорданов. Всички се заклеха.

Започна връчването най-напред на златните медали и дипломите на отличниците, а после – на всички останали. Накрая всички хвърляха шапки към небето: край на студентството.

Росица Ранчева