Чуждестранни студенти се запознават с българската история

Езикова практика на чуждестранни студенти, които изучават български език в Тракийски университет
На 27 и 28 ноември се проведе езикова практика на чуждестранните студенти, които изучават български език в Тракийски университет в Исторически парк, с. Неофит Рилски, обл. Варна.
Двадесет младежи от Гърция, Турция, Ливан, Ирландия, Русия и Канада, съпроводени от техните преподаватели – Олга Георгиева и Севдалина Иванова бяха потопени в българската история, бит и култура още от праисторически времена до късно средновековие. Посрещнати от колосалните статуи на братята Асеневци и изпратени от Спартак, младежите продължиха към неповторимия „Розариум“ в село Неофит Рилски, където им бе изнесена беседа за невероятните свойства на българските роза и билки. Демонстрира се технологията за позлатяване на билки и растения, онагледена в изложените над 40 позлатени експоната.
В проведената туристическа обиколка на селото чужденците и техните преподаватели бяха запознати със спецификата на архитектурните стилове от времето на Второ българско царство, залегнала в строителството на местната инфраструктура. Гост-лекторът Пламен Кънчев предложи на бъдещите висшисти нетрадиционен подход към управлението на личните им финанси, представяйки техника от древен Вавилон за бъдещите предприемачи. Всички студенти и техните преподаватели получиха подарък книга от издателството на Исторически парк с горещатата препоръка от господин Кънчев да обичат четенето, да четат на български език и по-лесно да учат новия за тях език.