90 години от рождението на Стоян Попов – в програмата на Фестивала на оперно и балетно изкуство

Вълнуващо, емоционално, топло – това бяха усещанията в празничната фестивална вечер с изкуството и ГЛАСА на незабравимия и неповторим български баритон СТОЯН ПОПОВ на във фоайето на Държавна опера-Стара Загора ! Независимо от дистанцията неговата дъщеря Светлана Димитрова ни преведе с лекота през живота и кариерата на нейния изключителен баща. Благодарение на прекрасните архивни бижута, запечатали този велик артист от Българската национална телевизия, преживяхме миниатюрна част от неговите творчески върхове, разпознахме оперни величия от златните години на българската опера!

Сред нас бяха и великолепните оперни артисти Бойка Василева и Александър Марулев, които споделиха своите лични спомени от партньорството си със Стоян Попов.

Вечер, посветена на златните гласове на България!

Респект и гордост!

Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора

На 21 октомври 2023 г. един от най-изтъкнатите български оперни изпълнители – Стоян Попов, щеше да навърши 90. Беше великолепен певец и трогателен артист, внушителен и впечатляващ на сцената, а в живота – много, много добър човек… Стоян Попов (21 октомври 1933 – 23 март 2017) отдавна е част от родната „оперна митология“. Свикнали сме да слушаме легенди за онова вече останало далеч назад във времето съзвездие: Димитър Узунов, Никола Николов, Любомир Бодуров, Юлия Винер, Надя Афеян, Катя Попова, Лиляна Барева… списъкът е дълъг, а той е един от тях: над 40 впечатляващи години на сцена, 32 от които в звездния състав на Софийската опера.

Ученик е на легендарния професор Христо Бръмбаров. Още като студент получава първата си голяма награда – златен медал на Световния младежки фестивал в Хелзинки. Отличаван е още няколко пъти, сред които дори с най-престижната преди 1989 г. у нас Димитровска награда. Но точно тези неща като че ли не са го радвали толкова. Може би много по-щастлив е бил да прочете критики от Франция, сравняващи „стъписващия му по сила и красота глас“ с този на Тито Гоби, или от Белгия, където са го определили доста точно като „свръхчовек на баритоните“.

Цветана Тончева, БНР

„Където и да ходех по света, аз се връщах винаги тук, където са моите корени. Там аз бях чужденец, колкото и да ми ръкопляскаха и да ме хвалеха. Огънчето ми е дадено тук, тук са корените ми, тук искам да остана завинаги – в тази земя, приютила деди и прадеди“. Като солист на Софийската опера и като гост на всички български оперни театри Стоян Попов гостува многократно на Фестивала на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Големият изпълнител бе представен с видеозаписи в ролите на Набуко, Борис Годунов, Цар Калоян, Хан Крум Ювиги и др.