Георг Мюлер е чел Библията над 200 пъти, 50 от които на колене – любопитно

Твърди се, че Георг Мюлер е чел Библията над 200 пъти, 50 от които на колене.

Преди да умре, когато го попитали, какво би искал да направи отново, той отговорил: „Трябва да чета повече Библията, защото знам твърде малко за превъзходството на Христос.”

Мюлер, създава няколко сиропиталища и се грижи през годините за над 10 000 сираци въз основа на Божието обещание в Псалм 68:5: „Бог е баща на сираците“.

За него се разказват интересни истории. Сред тях е тази, че един път, когато Мюлер се молел в стаята си, по това време в дома му дошла кралицата на Англия. Икономката  почукала на вратата и казала:

– Г-н Мюлер, кралицата е тук и иска да говори с вас.” , на което той отговорил:

– Кажете на кралицата, че не мога да дойда точно в момента, защото говоря с Царя на царете.”

В друг случай сиропиталището му останало без храна. Имало повече от 1 000 сираци, които живеели там по това време. Когато отчаянието обхванало всички служители, Мюлер казал:

– Не искам нищо от човек, моят завет е с Бог.

И така, той влезнал в стаята си и се помолил:

– Татко на сираците, нямаме достатъчно хляб. В името на Исус, амин!

След малко, няколко колички с хляб се приближили до вратата на приюта и човекът, който ги докарал, казал:

– Г-н Мюлер, дойдохме да доставим този хляб на кралското семейство в замъка, но ни казаха, че хлябът е много изпечен.

Затова, за да не го изхвърлим, решихме да направим дарение на сиропиталището ви.

Мюлер го погледнал благо и казал:

– Не става дума за хляба, а за Бог, който отговори на нашите молитви и се смили над нас.

Мюлер имал завидно общение с Христос. Вярвал в силата на молитвата, която е с вяра.  Имал тетрадка, в която записвал всяка молитва, на която Бог отговорил. Имало записани над 50 000 молитви.

Когато живеем в зависимост от Бог, Той сам създава благоприятни обстоятелства за нас.“

(Текст и снимка от интернет)

Георг Мюлер (1805-1898) е немски мисионер евангелист посветил почти целия си живот на децата сираци. Наричан е „Баща на сираците от Бристъл“, тъй като отглежда и възпитава в създадените от него сиропиталища над 10000 деца. На 16-годишна възраст Георг Мюлер е пристрастен крадец, хващан от полицията. Баща му го записва да учи в университета в Хале. Там продължава да мами, играе хазарт и гуляйства. Попада на събрание за изучаване на Библията, е силно впечатлен и съвсем скоро става християнин. Още в началото на своя християнски път иска да стане мисионер. Виждайки множеството сираци по улиците на Бристъл, Мюлер приема с вяра, че именно Англия е мястото, на което е призван да служи. Заедно със съпругата си започва да се грижи за деца сираци. Създава дома за сираци „Ашли Даунс“, който през 1870 година се разраства до комплекс от пет сгради в които живеят повече от 2000 деца. Парите за изграждането на сиропиталищата и тяхната издръжка идват изцяло от дарения.Георг Мюлер никога не отправя призиви към хора, организации и институции за финансова помощ. Разчитал е, че Бог ще снабди нуждите му, а неговата отговорност е молитвата. Много са чудесата и свидетелствата за отговорите на Бог на неговата силна вяра.Благодарение на служението му 23000 деца получават образование в Ашли Даунс, а хиляди са подпомогнати да учат в други училища. Събира средства за отпечатването на 64000 Библии, 85000 Нови Завета други религиозни книги с общ тираж над 29 000 000 броя. Събира средства и за финансиране дейността на 150 мисионери, като подкрепата му за Хъдсън Тейлър и неговата организация „Китайска вътрешна мисия“ е от изключително значение за британеца. Умира спокойно в съня си на 93-годишна възраст след като предната вечер е водил молитвено събрание.