Стоян Буюклиев с първа награда от Международния конкурс „Франц Шуберт“

Стоян Буюклиев, артист-хорист в Държавна опера-Стара Загора спечели първо място /категория В, 3 група/  в 14-тия Международен конкурс „Франц Шуберт” в гр.Русе. Той получи и Награда „Георги Делиганев” за най-ярко артистично представяне /в категория В/

Ето какво написа снощи след награждаването младият и талантлив артист на Операта: „Горд съм не само със себе си, но и с невероятният ментор, идол и незаменим преподавател, който е винаги с мен, подкрепя ме, подава ми ръка в трудни, не само музикални, но и житейски моменти, който е винаги зад гърба ми и знам, че ще е там още много дълго време. Благодаря Ви професоре Николай Моцов ! Че сте част от моя живот и правите светът на операта едно незабравимо място. От тук напред и нагоре!! Благодаря и на прелестната г-жа Вивиана Груданска, че ми акомпанира и за пореден път показахме, че ние сме страхотен тандем. Тя е един прекрасен професионалист, с когото аз се чувствам абсолютно уверен и спокоен Незабравимо преживяване, с прекрасни хора. Благодаря и на целият оркестър на Държавна опера Русе, че за толкова кратко време(буквално една репетиция), изсвириха нещата все едно са ги свирили цял живот. Сърдечни благодарности и към Маестро Димитър Косев, без чийто професионализъм нещата нямаше да се получат така, както са в момента! Браво на всички колеги, взели участие в конкурса – продължаваме заедно с високо вдигнати глави, смело напред към висотите на нашето прекрасно изкуство – операта!”

В конкурса взеха участие 59 изпълнители от 8 държави, а в състава на журито бяха именити музиканти от световните сцени. Млади музиканти от Китай, Украйна, Австрия, Словакия, Финландия, Грузия, Южна Корея и България пристигнаха в Русе, за да участват в международния конкурс „Франц Шуберт“. Традиционно категориите са четири – пиано, класическо пеене, клавирни ансамбли за четири ръце и камерна музика. В категорията „класическо пеене” са 14 участници от страната и чужбина. В заключителния концерт на участниците снощи Стоян Буюклиев е представил ария на Рудолф из „Луиза Милер” от Дж.Верди.

Стоян се изявява на сцената на Държавна опера-Стара Загора още от ученическите си години, въпреки че завършва Професионалната гимназия „Лубор Байер”. Участва в постановките „Макс и Мориц” и други детски спекткли. Още в първите си години като студент в НМА”Проф.Панчо Владигеров” е привлечен  в състава на хора на Операта. Получава и много самостоятелни роли – в „Лучия ди Ламермур”, „Аида”, „Двамата свенливци”, „Отело”, „Кармен” и др. опери. Стоян Буюклиев е от класа на проф.Николай Моцов и проф.Илка Попова  в Музикалната академия „Проф.Панчо Владигеров“.

Долап.бг