Нова млада звезда огрява оперния небосвод

Втората премиера на операта „Евгений Онегин“ на Държавна опера Стара Загора се състоя на 24 ноември 2023 г. като ден втори от 53. Фестивал на оперното и балетното изкуство в Стара Загора.

Предната вечер възторжено аплодирахме блестящото представяне на операта на П.И.Чайковски по едноименния роман на А.С.Пушкин. Възхитително великолепие от музика, изискан балет, хорови изпълнения, сценография и костюми и ясна режисьорска концепция – най-големият ад е адът на пропуснатите възможности. „Евгений Онегин“ е сцена на любовта, на верността и приятелството. Отговаря на вечните въпроси за целта и смисъла на човешкия живот, за цената на щастието, за доброто и злото, за красивото и грозното. Много силен и вълнуващ спектакъл дело на цялата трупа на най-добрия български оперен театър и на постановъчния екип- диригент Ивайло Кринчев, режисьор -Славчо Николов, сценичен дизайн и костюми – Гендони, хореография и пластика Ромина Славова и Марсело Молина, концертмайстор – Анна Иванова и хормайстор – Младен Станев.

Във втората премиера различни бяха само солистите на централните роли – Евгений Онегин – Йосиф Славов, Татяна Беса Лугичи, Олга – Даниела Дякова и Владимир Ленски – Ивайло Йовчев.

Уникално е, как една и съща партитура, едни и същи брилянтни хорови изпълнения, една и съща сценография и костюми, могат да породят други вълнения и преживяване, което се дължи на солистите.

От последните няколко години Беса Лугичи (р.1986) е любимка на опероманите в България и още повече – на Стара Загора. На старозагорска сцена тя направи няколко забележителни дебюта: През 2015 г. в ролята на Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети. Тази постановка получи най-голямата награда „Стара Загора“ , както и наградата на FM-радио; През 2016 г. – Виолета Валери от „Травиата“ на Верди; През 2017 г.- Мими от „Бохеми“ на Пучини; През 2019 г.- Инес от „Африканката“ на Майербер; През 2022 г. Маргарита от „Фауст“ на Гуно и преди дни – Татяна от „Евгений Онегин“. Тя е очарователна и харизматична певица, с обемен и красив глас, фина, изискана, чувствителна и емоционална. Не е имало случай да не бъде брилянтна в пресъздаването на героините си. В сравнение с Татяна на Тамара Калинкина, която се представи на първата премиера, Беса беше по-обрана, по- интровертна, по-вглъбена в чувствата, които я вълнуват. Тя разкри нови качества на героинята си, особено в сцената с писмото и последната картина, когато се прощава с Онегин завинаги. Изключителна в певческо отношение, г-жа Лугичи е забележителна актриса и партньор на сцената.

Олга на Даниела Дякова беше много по-различна от Олга на Глория Пенчева . Тя заложи повече на външните ефекти, на по-забавното и предизвикателно поведение.

Ивайло Йовчев разкри своя Владимир Ленски ярко и темпераментно. Като чувствителен поет, той беше романтичен, влюбен в Олга само така, както душата на поета може да обича – безумно и пламенно. Затова и реакцията му на ревнивец – бурна, неразумна, доведе до фатален край. Затрогващо беше лирическото му изпълнение на коронната ария „ къде, къде отлетяхте златните дни на моята пролет…“

Каквото и да се пише за княз Гремин на Ивайло Джуров, ще бъде недостатъчно. Истинско богатство е, че той е солист на Старозагорската опера.

Ролята на Евгений Онегин изпълни младият баритон Йосиф Славов. Много предимства има този млад оперен певец. Героят на Пушкин Евгений Онегин е точно на годините на Йосиф – 25 -26. С пленителна осанка, горделиво поведение и самочувствие, аристократично въздържан, той се държи възпитано, но надменно и предизвикателно в света на другите. Всички тези и още много качества, облечени с великолепния му баритон, направиха участието му забележително и запомнящо се.

Йосиф Славов не е ново име в афиша на Държавна опера Стара Загора. Ние вече го познаваме и аплодирахме в ролята на Шаплес от „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, Енрико в „Лучия ди Ламермур“, Валентин на „Фауст“ на Верди, Жермон от „Травиата“…Йосиф Славов беше един от участниците в световния конкурс за млади оперни изпълнители „Опералия“ на Пласидо Доминго. За него тепърва ще се говори и пише. Той е нова млада звезда, която огрява оперния небосвод на България.

Комплименти за ръководството на Старозагорската опера, че дава път и подкрепя младите оперни творци.

Към всички участници в оперното събитие „Евгений Онегин“ – респект и възхита!

Росица Ранчева