Изложба за търговец, надминал времето си, с дъх на парижки парфюм, вдигна неговият правнук Кристиян Конов

На 27 ноември 2023 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ беше открита веществено-документална изложба посветена на старозагорския търговец Райчо Конов.

Поводът, по който сме се събрали, е много специален. Това е интересна, своеобразна изложба, която представя един от видните старозагорски търговци Райчо Конов, за когото досега се знаеше много малко, – каза при откриване на събитието Снежана Маринова – краевед-изследовател и колекционер на картички и снимки.- По една или друга причина историците, изследователите, пък и роднините не са се заравяли в неговата лична история. Благодарение на един млад човек, който проявява нескрит интерес към историята на рода си – Кристиян Конов, който е правнук на човека за когото разказваме тази вечер, благодарение на неговата упоритост и търсения се събра този пъзел от родова история. Най-хубавото е, че този интерес като снежна топка все повече расте и започва издирване на биографиите и на други личности от техния род.

Неведнъж сме казвали, че националната ни история е сбор от личните истории на нашите фамилии. В този смисъл колкото повече изучаваме фамилната си история, толкова по-интересна и пълна ще бъде националната ни история“- каза г-жа Маринова.

За мене откриването на настоящата изложба е сбъдната мечта, каза Кристиян Конов.- Сигурен съм, че бъдещето принадлежи на тези, които вярват в красотата на мечтите си.

Прадядо ми Райчо Конов е старозагорец, роден през 1996 г. Заедно със съпругата му от Хасково Таня имат две деца – Георги и Виолета. На Виолета Райчо Конов кръщава магазина си. Георги е моят дядо. По спомени на роднини той е бил много буен и игрив. Сестра му е била по-ученолюбива. В експозицията показваме, че е била наградена за отличен успех като ученичка в старозагорска гимназия.

Проучването показа, че е Райчо Конов е започнал търговия в началото на 30- години и е приключил до около 1945 г.

Продавал е парфюми включително от Италия и Франция. Намерихме и две от рекламите във вестниците. Бил е част от колоездачното дружество на Стара Загора. Моето описание за прадядо ми Райчо Конов е „Търговец, надминал времето си, с дъх на парижки парфюм“.- сподели авторът на изложбата.

17 годишният Кристиян Конов е в ХІ клас на Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“, специалност „Организация на хотелиерството“.Обича история и философия. Свободното си време прекарва в планината, в четене на философски книги и художествена литература. Младежът е обществено активна личност, с изявена гражданска позиция. Член е на Младежкия общински съвет – Стара Загора, инициатор на различни инициативи и кампании. По тази причина е номиниран в класацията за най-добър самарянин, чието отчитане ще се състои на 4 декември т.г.

Кристиян, как се породи интересът Ви към рода, към корена, към прадядо Ви?

Този интерес се пробуди от стажуването ми в Регионален исторически музей Стара Загора по проект за екскурзовод. Бях около 5-6 месеца стажант-екскурзовод. На 3 март т.г. завършихме официално. И преди съм имал интерес към историята, но проучванията, които правехме в музея ме провокираха да разбера повече кой е Райчо Конов – моят прадядо. Така лека -полека започнаха да излизат материали, реликви, снимки, документи, които бяха достатъчни, за да направя настоящата изложба.

И преди знаех, че имаме родословно дърво, което беше позабравено. Седнахме с баща ми с идеята да го попълним. Тогава татко подхвърли:“Ти знаеш ли, че прадядо ти е бил търговец?“ Естествено не знаех нищо. Проблемът в нашето семейство е национализацията през 1952г. и негативното отношение съм богаташите. Освен това прадядо ми Райчо умира през 1966 г., а баща ми е роден 1967 г., така че не се знаят на живо.

От спомени на близки научихме, че е имал интерес към математиката, но все още не знаем какво и къде е учил, какво е завършил. Не е ясно защо се е занимавал с търговия.

Съвместно с музея направихме проучвания и се оказа, че е роден през 1896 г. Бил е член на колоездачното дружество в Стара Загора, което е много интересно. Любопитното е, че в дружеството са членували хора с финансови възможности и са се състезавали със спортни велосипеди. Участвал е и в двете войни. На 6 май 1936 г. е бил награден с Орден за храброст.

Какъв е бил бизнесът на Райчо Конов?

Развивал е търговия с парфюми, дрогерия и санитарни стоки. Бил е един от четирите търговци в града в този бранш. Търгувал е с френски и италиански стоки – парфюми, козметика, продавал е украшения – гривни, колиета, брошки. Магазинът му е бил на бул. „Цар Симеон Велики“ срещу днешния Универсален магазин – на първия етаж, а на втория е било жилището на семейството му. Райчо Конов е нарекъл дюкяна си на името на дъщеря си Парфюмерия и санитарен магазин „Малката Виолетка“ – Райчо Г. Конов – Стара Загора. Прадядо ми явно е бил предприемчив човек, защото често е рекламирал в пресата: „Запомнете, че само Райчо Конов продава евтино за народа!“

Какво открихте за Райчо Конов и какво показвате в експозицията?

Около две години продължи издирването на вещи и документи. Много усилия ми струваше да преровя мазета и тавани, но съм безкрайно щастлив, че успях да намеря част от нещата.

Изложбата е разположена в четири витрини. В едната са мостри от стоките, които е продавал в магазина – парфюми, помади, седефени копчета, игли…В другата – френската лампа, която си е донесъл след пътуването си до Франция и сребърно ножче за отваряне на пликове; неговият фотоапарат, хаванче, газена лампа, сребърни ножове. Третата витрина е отредена за семейната снимка, снимки от излети, неговите очила и орденът за храброст, часовникът му. Тук е и неговата пишеща машина и куфарчето, с което са ходили на баня – тасчето за баня…Има още издухвател на парфюми, търговската везна от магазина и др. вещи.

Тази вещи са били в мазето от 1966 г. до сега, когато ги открих, почистих и реставрирах.

За какво Ви номинираха за „Добрий самарянин“

Благодаря на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и на инициативен комитет, които оцениха благотворителния базар, който организирахме в нашата гимназия за подкрепа на недоносените бебета, което е моя лична кауза. Изключително се радвам, че успяхме да организираме този базар. Събрахме 830 лв. Връчихме ги на отделението по неонтология.

Защо избрахте да учите специалността „Организация на хотелиерството“?

Защото е специалност, която е по-европейски насочена и има голяма възможност за реализация. Като цяло младежката дейност ми е много на сърце. Пътувам често. Последната среща в София беше на много високо ниво. С премиера акад. Николай Денков се обсъдиха много актуални младежки проблеми. Бях един от делегатите, представляващи Стара Загора

Ще продължите ли висшето си образование в тази специалност?

Имам други интереси. Амбицията ми е да запиша право и международни отношения. В тези специалности ще се развивам занапред.

Изложбата събра много присъстващи. Всички те бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол.

Омбудсманът на Стара Загора г-жа Иванка Сотирова специално поздрави Кристиян Конов за неговия организаторски талант и реализацията му в младежките дейности.

Зара Узунова – възпитаничка на НУМСИ „Христина Морфова“ поздрави присъстващите с авторска песен.

Росица Ранчева