Страндажански мистерии – Кухата могила в Поморие

Страндажански мистерии – Кухата могила в Поморие
И тя е от местата, за които научавам случайно и после нямам търпение да видя. През зимата е затворена за посетители, затова трябваше да изчакам пролетта.
Планът, по който е построена кухата могила, около II в. след Христа, е взаимстван от римските мавзолеи и има елементи, които могат да бъдат видени в Пантеона. В центъра ѝ “изригва” тухлена гъба, образуваща свод. Гъбата е с куха колона, в нея е имало спираловидна каменна стълба, извита в посока обратна на часовниковата стрелка, а по посока на часовниковата стрелка, от отвора в могилата, се е спускал слънчев лъч. Така двете спирали са образували т.нар. вортекс, завихряйки едновременно космически и земни енергии във въртоп от светлина и високи вибрации, които могат да отварят портали между измеренията.
Зидарията е от редуване на пояси от камък и римски тухли, като сводът е иззидан само от тухли, което го кара да изглежда невъзможен. В миналото по стените е имало златни тапети. Всички параметри и размери в залата са в съответствие с числото 1,618, т.е строена според правилата на “златното сечение”.
Погледната отвисоко могилата прилича на яйце. Според някои изследователи символизира утробата на богинята-майка Бендида, в която се заражда животът. Вярвало се е, че бог Сабазий влиза в могилата на 22 септември през отвора на колоната. В нея освен религиозни обреди, са се извършвали и ритуали за зачеване.
Първият тракийски цар, свързан с храма, е Максимин Тракиец, който е познавал златното сечене 11 века преди Фибоначи. Траките са живеели с чувство за безсмъртие и се приемали, като господари на света. Могилата е своеобразен модел на безсмъртието и кръговрата на живота.
Твърди се, че престоят в нея действа лечебно на човешкия организъм и отключва различни точки от чакрата и дава рестарт на тялото – духовен и физически. Използвала се е и за медитация.
В миналото е имала двукрила врата и отвор в средата на коридора, през който лъч светлина е насочвал посетителите към централната камера. По-интересното е, че вратата се е залоствала от вътрешната страна, което предполага, че извършваните в нея ритуали не са били за всички.
Тук тракийските маги, които са можели да влияят на хората и реалността, защото владеели практическата магия, са извършвали своите тайнства, които са били опасни за непосветените. Тези практики са описани в орфеевите химни, където е указан пътят за издигане на духа над човека, достигането му до божественото и завръщането на земята. Точно, както Орфей е слязъл в царството на мъртвите и се е завърнал. Както тук, така и на много други места в Странджа, следите от практикуване на тракийски орфизъм са навсякъде.
Посетете ги! Не се знае колко малко ѝ трябва на душата да се докосне до Бога, за да прозре истината за безсмъртието си.