Румен Петков показва „Пътеки“ в изложбена зала „Байер“

Своята изложба „Пътеки – живопис и пластика“ ще представи Румен Петков в Стара Загора. Казанлъшкият художник открива експозицията си на 1 декември, от 18.00 часа в изложбена зала „Байер“. Тя ще бъде на разположение до 15 декември.

Рисуването на картини е вълнуващо пътуване. Движението от една композиция към друга е път, водещ към неочаквани срещи с предмети, хора и асоциации, породени от тях и пейзажа, който населяват. Реалният предмет се трансформира в нов обект, превръща се в пластика, в живописно пространство, в произведение заредено с емоции и нов живот. Пътеките на интуицията минават през градините на цветни вълнения търсещи жадуваната форма. Намирането им предизвиква размисъл за извървяния път и желание за нови пътешествия. Усещането за безкрайността на този изпълнен с безброй безценни находки път окрилява и вдъхновява.

       В живописните композиции графичната рисунка е едновременно отправна точка за тяхното развитие, но и граница, която цветните вълни преминават, но отново се завръщат търсейки себе си. Динамичността е характерна и за пластиките. Те са изградени от месинг, стъкло и стомана, но и с участието на „намерен предмет“. Колекцията от скулптура и живопис е заредена с празничната атмосфера на витража и бягащите светлини на цветните стъкла“, споделя авторът Румен Петков

Румен Петков е роден на 3-ти октомври 1955 г. в гр. Попово. През 1974 г. завършва „Техникум по строителна керамика“ ге. Попово. Завършва ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ в специалността „Декоративно – монументална живопис“ в класа на проф. Никола Гелов. Това е 37-мата самостоятелна изложба на Петков, като преди това има самостоятелни изложби в цялата страна –  София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Габрово, Карлово, Казанлък, Попово. През кариерата си участва в редица биеналета в страната: НИ „Лудогорие“, Разград, Биенале за съвременно българско изобразително изкуство „Приятели на морето“, Бургас, Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“, Стара Загора, Национална изложба за изобразително изкуство“, Сливен, „Национален конкурс „Алианц – България“ за живопис, скулптура и графика“, Пловдив, Стара Загора, „Биенале на хумора и сатирата в изкуството“, Габрово и др. Живее и твори в гр. Казанлък.