Владигеров и Райнхард в програмата на Фестивал на оперното и балетно изкуство

Владигеров и Райнхард в програмата на Фестивал на оперното и балетно изкуство

Поредицата “Нова музикална сцена” завършва с програма, посветена на взаимните влияния в творчеството на легендарния режисьор Макс Райнхард и българския класик Панчо Владигеров. Програмата се представя във Варна, Шумен и Стара Загора.

На 28 ноември 2023 г. /вторник/ във фоайето на Държавна опера-Стара Загора може да гледате документалния филм „Рапсодия Владигеров“, посветен на берлинския период на Владигеров и сътрудничеството му с Райнхард. Филмът е съвместна продукция на Къщата-музей „Панчо Владигеров“ в столицата, БНТ, Нов български университет, фондация „Духовното наследство на Панчо Владигеров“ и „Рево филмс“. По думите на един от внуците на българския класик – Панчо Владигеров-младши, пианист, преподавател и съименник на известния си дядо, филмът показва една част от живота на Панчо Владигеров, която е малко позната в България – годините, когато е бил диригент в театъра на най-големия театрален реформатор Макс Райнхард. През този период младият композитор има възможност да общува със знакови за епохата личности като Зигмунд Фройд, Алберт Айнщайн. Писателите, които среща, също са големи имена – Томас Ман, Хайнрих Ман, Стефан Цвайг, Хуго фон Хофманстал, Артур Шницлер. Отново по това време се запознава с музиканти като Бузони, Рихард Щраус, Прокофиев, Шьонберг, Рахманинов, Хиндемит и т. н. “Филмът показва от различен ъгъл живота и творчеството на Владигеров – споделя внукът. – Най-често се подчертава значението му като национален композитор. А филмът „Рапсодия Владигеров” е докосване до непозната и много значима страница от живота му.“

От 19 часа на сцената на Операта ще бъдат изпълнени песни и инструментални пиеси от Панчо Владигеров, създадени в периода 1920 – 1932 г. за театралните постановки на легендарния режисьор Макс Райнхард в „Дойчес Театър“ в Берлин и „Театър ан дер Йозефщад“ във Виена. Специална роля в проекта има композиторът Милко Коларов, ученик и посветен изследовател на творчеството на Владигеров, който е селектирал програмата и ще застане на диригентския пулт пред оркестър “Симфониета” – Варна. Солист е изтъкнатият български бас Ивайло Джуров.

Концерт на Симфониета – Варна с музика от Владигеров под диригентството Милко Коларов – ученик на Владигеров. Негови са аранжиментите на Владигеровите три песни из постановката „Дванадесета нощ“ от Шекспир и песен на Чанг Линг от „Тебеширения кръг“ по Клабунд, които ще изпълни Ивайло Джуров (бас) и на цикъла Дивертименто. Ще прозвучи още и „Класично и романтично“ опус 24 за струнен оркестър – транскрипция на Александър Владигеров-син на композитора.

Проектът “Нова музикална сцена” се реализира от „Елит Проджектс Мениджмънт” с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” (https://ncf.bg) по “Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и с партньорството на ММФ “Варненско лято”, МФ “Мартенски музикални дни”, Фестивал на оперното и балетно изкуство – Стара Загора, Община Велико Търново, Община Шумен, Община Добрич, Къща-музей “Панчо Владигеров” – София, НУИ “Добри Христов” Варна, ГПЧЕ “Йоан Екзарх” – Варна. Медийни партньори са БНТ – Варна, БНР – Радио Варна, Impressio.bg, Moreto.net, ArtVarna.net.