Читалището поднесе дар на патрона си Свети Климент Охридски – гала концерт

На 25 ноември 2023 г. Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загора, отбеляза денят, отреден за почит към духовния наставник и небесен покровител – Св. Климент Охридски! Този ден бележи кулминацията в дните, посветени на делото му, на неговия дух и основополагащ принос в духовната съкровищница на България.

По традиция със слово, посветено на делото на св. Климент и за следовниците му председателят на читалище – акад. Васил Герлимов, поздрави хората даряващи подкрепа и съпричастност в читалищната дейност. Специалните поздрави в словото бяха към участниците във всички формации, към читалищните настоятели и екипа!

А след прекрасното слова за първи път сцената засия в разноцветните светлини на новото сценично осветление и й придаде уютно очарование, в което всяко участие беше допълнено със светлина и багри.

Творците от любителските състави поднесоха на публиката, прекрасни бисери от талант и художествено майсторство, но най-очарователни си останаха изпълненията на най-малките. Посрещнаха с аплодисменти танцьори от Детски танцов състав Зорница с художествен ръководител Йоана Герлимова, момчетата и момичетата от детски танцов състав „Загорска младост“ и децата от танцова школа „Зорничка“ с ръководител Рони Киркова. Те изпълниха Празничен тракийски танц, Любовта на ратая, Касъмското и Северняшка плетеница

В дните, отредени за похвала и почит на св. Климент на читалищната сцена публиката се срещна с изпълнители с легендарна слава, с нови имена в културните афиши на страната и на града ни. По- предната вечер се радвахме на изпълненията на най-младите дарования от школите и съставите на Народно читалище Св. Климент Охридски 1858, за да стигнем до гала-концерта на най-голямата структура в читалището – Представителния ансамбъл за народни песни и танци Зорница. Мъжката група към ансамбъла се представи с песните Станина мама и Ой , Добро. След тях на сцената застанаха момчетата от битовия оркестър с Ръченицата на Матьо Добрев. Виртуозното им изпълнение взриви залата и имаше защо…Ведно с прекрасното изпълнение, зрителите посрещнаха на сцената познатите Евгени, Георги, Марио, Цветан, а с тях беше и отскоро дошлият в групата майстор на гъдулката Пейо Пеев. Но още повече, че Тройчо, който пребори страшната диагноза, тази вечер беше редом с всички . Ето защо усмивките и радостта огряваха лицата не публика и изпълнители.

Женският хор поднесе прекрасното акапелно изпълнение на „На сън Яна открадена“ под диригентството на Иван Тодоров.

А смесеният хор изпя „Сидяла мома в градинка“ и „Загукала е гугутка“. Трите пъти“ по хореографията на Йоана Герлимова и музиката на Иван Тодоров беше прекрасен финал на този емоционален концерт.

За прекрасната му визия и драматургия допринесе и участието на една нова звезда в листата на читалището – водещата Марина Тоданова.

Много елегантно тя поздрави хореографите, главния художествен ръководител и им поднесе цвете.

Към неспирните аплодисменти на публиката се прибавиха и цветята и поздравите към изпълнители и екип лично от кмета на града г-н Живко Тодоров. Пристигна и още едно цвете, лично от председателя на Общинския съвет – г-жа Ивета Лазарова.

Изказана беше благодарност към певци, оркестранти, танцьори, към художествените ръководители, диригент и организатори, които допринесоха за очарованието публиката да се докосне до най-светлите преживявания на българската народна песен, на българската музика и на вихрения танц! Това беше най-ценния дар, който творците-участници в КЛИМЕНТОВИТЕ ДНИ поднесоха на духовния патрон – Свети Климент епископ Охридски! Поклон Нему! Поклон на всички тях!

Гинка Михайлова