Отслужиха празничен молебен за Св. Климент Охридски

Днес 25-и ноември 2023 г. църквата отбелязва почитта на християнския свят към първоучителя и просветител български св. Климент Архиепископ Охридски Чудотворец. Това име ни изпълва с трепет и почитание. То ни вдъхновява и ни учи с примера си на самоотверженост, на духовност и святост .

Днес читалищните работници, техните приятели и близки, в едно с председателя и членове на читалищното настоятелство взеха молитвено участие в празничен молебен в храм „Св. Въведение Богородично“. Службата отслужи отец Йордан Карагеоргиев. Той произнесе изключително проникновено слово за духа, делото и живота на светеца и благослови присъстващите . Като част от тази служба беше и благодарствената молитва за здравето на болния им колега и приятел Тройчо Банев.

Отецът благослови за здраве и успех всички и ги поръси със светена вода за здраве!

Днес денят на свети Климент беше отбелязан с още едно събитие, което бележи неговия път на духовник и чудотворец. Този свят образ е канонизиран още в дълбоки времена, защото последователите му са се докоснали до известността на неговия живот и са станали свидетели на чутовния му подвиг и чудотворства.

Светският човек не всякога разбира духовните измерения на това величаво дело. В една от залите на читалище „Св. Климент Охридски 1858“ има картина на Светеца, който държи в ръката си високо издигната запалена свещ, която в едно с ореола над главата Му осветява мрака на неговото съвремие и свети със същата сила през вековете до днес. Това е светлина, която не могат да й надделеят векове на чуждо подтисничество и гнет и която осветява и е благослов над нас и над идещите потомства след нас…

Нека по молитвите на св. Климент Охридски, Бог да благослови всички ученици, учители, студенти, хора на науката, перото и словото, на духовното поприще во веки!