Концертът на младите дарования в Климентовите дни

В поредицата от концерти и събития в културния календар на Климентовите дни един от дългоочакваните концерти е този на младите дарования. За тази вечер малките и по-големи момичета и момчета се готвят дълго време, а още по-нетърпеливи са техните зрители – мама, тате, баба, дядо, леля и приятелите им….

От рано започна да се изпълва фоайето с нетърпеливи зрители и да напират към залата. Организаторите бяха следвали логиката, че най-първо трябва да са най-малките, защото те нямат търпението да чакат ред, за да се изявят…Проехтя сигналът от конкурса Песен от извора…някои ще кажат защо точно този сигнал!? Ще ви обясним малко по-късно… Водещата обяви началото и покани най-малките от вокална група Искрици с художествен ръководител Искра Карнолска…Залата притихна в очакване, а детските гласчета събудиха радост и умиление…След тях дойдоха по-големите и накрая – най-големите искрици. Очарованието се подклаждаше и от новия стайлинг на групата, специално подбран от г-жите Карнолска и Шоселова – бели полички, изпъстрени с цветни ноти, цветни блузки с жабо и малки бели жакетчета – кукли!

Последваха прекрасните изпълнения на талантливите солисти, дуети и трио от вокална студия Розов свят с художествен ръководител Веселин Божков…Те са музикалната поп-емблема на читалището с присъствието си в програмата на всяко събитие Емилия Николова … дует Симона и София, трио Розов свят и невероятната Гергана Тончева..

Читалището има още една интересна детска музикална формация – славеите от Звездопад с художествен ръководител Мариана Димитрова. Сред съзвездието в програмата пяха Йоана Георгиева, Петя Пенчева, Даная Димова, Симона Ненова и Стела Христова -…изразителни и устойчиви гласове, които достигаха октави, достойни за изградени певци.

Към програмата танцова формация Ес Ти Денс поднесе с отскоро създадената група на най-малките Коледна самба…Може все още да бъркат такта и стъпките, но внесоха такова сценично очарование, което взриви публиката с аплодисменти. Разбира се Ес Ти Денс на Стефан Дончев поднесе и едно вече зряло изпълнение на Габриела и Антоний с танцов латино микс Танго, Чача и Румба… И към танците в програмата бяха и най-добрите с танц, който ги отрежда сред звездите – Момчетата на Димитров! Каквото и да се каже за работата на формацията на Теодор Димитров никога няма да е достатъчно, защото те държат палмата на най-добрите и недостижимите в града и никога няма да спрем да се гордеем с тях.

Нестихващи аплодисменти след тяхното изпълнение не искаше да ги пусне от сцената и за втори път тази вечер прозвуча сигналът на фестивала Песен от извора…В този момент на сцената водещата обяви -инструментална група „Атанас Георгиев квартет”, инструментален съпровод на лауреатите в конкурса Песен от извора ! И във финала на този празник концертната зала на читалището се изпълни с огромния талант на прекрасните Ивет Атанасова, Йоана Ташева, Джулия Калева и Симона Динчева – носителката на ГРАН ПРИ от конкурса тази година…Сигналът на конкурса прозвуча в тяхна чест! Изпълнение им за сетен път направи заявка пред света за възможностите на читалищното любителско художествено творчество, което е почвата, в която се посяват семената на таланта. С много грижи и труд то пораства и разцъфтява с цялата си прелест, за да се нареди в групата на професионалните изяви по сцените у нас и по света. А момичетата тази вечер направиха точно това – изпълнение, достойно за най-голямата сцена на професионалистите! Аплодисменти за тях, за труда им, за труда на техните вокални педагози и учители! След последния акорд на рефрена сцената се изпълни с всички участници в концерта – малки, големи и още по-големи момичета и момчета. Под бурните аплодисменти на гордите родители, гости и приятели на народно читалище ”Св. Климент Охридски 1858” те запяха новата песен „За да остане на всеки в сърцето“…

И така – с възтора от най-малките продължиха празничните събития, които тази вечер, 25-и ноември ще бъдат допълнени с гала концерта в КЛИМЕНТОВИТЕ ДНИ…

Заповядайте! Народно читалище Св. Климент Охридски 1858, ви очаква!

Гинка Михайлова