Концертмайсторът на операта Паулина Захариева показа и друго лице на изкуството

На 23 ноември 2023 г., час преди да се вдигне завесата за 53. издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство – Стара Загора, фоайето на операта се изпълни с оркестранти, хористи, солисти, много граждани, меломани и приятели на Паулина Захариева, за да присъстват на официалното откриване на първата й самостоятелна живописна изложба „Цветни миниатюри“.

22 изящни картини разкриват не само вълненията, мечтите, романтичните настроения и състояния на авторката, а и нейния новооткрит талант на личност, докосната от Господ, да се развива максимално добре и да обогатява духовния свят. Най-много са морските пейзажи, видени по различно време – на изгрев и залез, лунната пътека, полет над морската шир, но и есенни наздравици, виолетови нощи, пеперуда и фенер в нощта…

Започваме с нещо красиво нашия Фестивал. Тази вечер е официалното му откриване, – каза Огнян Драганов, директор на Държавна опера Стара Загора. – Преди доста години един японец откри логаритъм, чрез който числото Пи 3,14 , беше превърнато в симфонично произведение – за симфоничен оркестър и пишещи машини, едно интересно и гениално произведение. Аз съм безкрайно щастлив, че продължаваме традицията в последните години да представяме музиканти, които са намерили логаритъма, чрез който да преведат своя талант от едно изкуство в друго изкуство. В случая става въпрос за изобразителното изкуство. И съм безкрайно щастлив, че музикант от нашия театър е намерил този логаритъм и неговите произведения са в тази изложба – Поли, нашият концертмайстор, която неуморно работи ежедневно в нашата Опера. Нейният талант в музиката е намерил място и в колорита на нейните картини. Прави ми впечатление какъв уникален усет има тя към боравенето с цветовете и какъв уникален колорит притежават нейните картини.

Безкрайно съм щастлив и горд от тази изложба! Апелирам към всички, които имат такива заложби и познават този логаритъм. Ще бъдем благодарни да поощрим вашия талант!

Благодаря от сърце на оркестъра на Операта, че е тук и подкрепя своя концертмайстор, че дава смисъл и порив за всички нас! Благодаря ти, Поля, че си претворила своя талант в нещо изключително изящно!- каза г-н Драганов.

Паулина Захариева не е само концертмайстор на Старозагорска опера, тя е моето Детство. Благодаря ти, че съм имала тези години с тебе – като човек изключително искрен, душевен, динамичен, деликатен. Пожелавам ти да бъдеш много здрава и щастлива!“ Това каза световно известното сопрано Веселина Кацарова, сега артистичен директор на операта. Оказа се, че двете дами са били съученички в Музикалното училище.

Изключително развълнувана, трогната от внимание, обич и похвали, „натоварена“ с огромни букети цветя, авторката каза:

От цялото си сърце благодаря на всички, които сте тук тази вечер – моите колеги, моите обичани и близки хора , приятели! Чувствам се много удовлетворена. Не знаех преди 2 години, че ще правя изложба, започнах много импулсивно да рисувам. Специално благодаря на директора на Операта Огнян Драганов, на Любомир Кутин и на прекрасния старозагорски художник Иван Арабаджиев, които ми повярваха и ми подадоха ръка”- сподели Паулина Захариева.

Веднага след тържественото откриване на експозицията, почти всички картини бяха продадени.

Честита първа изложба и от Долап.бг. С удоволствие ще информираме и за следващите Ви изяви и  в света на изобразителното изкуство.