Историята на торта „Гараш“
През 1885 година в Русе пристига сладкар – австроунгарецът Коста Гараш.
В същото време в града е построен първият за България гранд хотел – „Ислях хане”. Обзавеждането е специално доставено от Виена и духът и блясъкът на тогавашна Австро-Унгария се пренася в Русе,
който тогава и сега е известен като „Малката Виена”.
Когато пристига в Русе, Гараш поема управлението на „Ислях хане”.
В салоните на хотела княз Александър Батенберг посреща крале, държавници…и именно за един от тези приеми Коста Гараш създава тортата „Гараш”.
Около 1900 година Коста Гараш се премества в София, за да поеме управлението на един от най-луксозните, за времето си хотел „Пахах”.
В сладкарницата, столичани са можели
да опитат парче „Гараш”.
Днес тортата е известна в цял свят !
В държавния архив се пази оригиналната рецепта на уникалната торта „Гараш”.
Таня Митова



