„Евгений Онегин“ откри 53. Фестивал на оперното и балетното изкуство- Стара Загора’2023

С премиера на операта „Евгений Онегин“ на П.И.Чайковски на Държавна опера Стара Загора на 23 ноември 2023 г. започна 53. издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство (ФОБИ). Честта да открият уникалното за България музикално събитие се падна на директора на операта Огнян Драганов и на артистичния директор Веселина Кацарова.

Тази вечер е особена за всички нас, които работим в Държавна опера Стара Загора – каза Огнян Драганов.- Защото днес започва празник на операта и балета. Празник, който ние грижливо подготвяме в продължение на една година. Празник, който сме подготвили за всички старозагорци и гости на града на липите, който продължава две седмици.

Благодаря ви от сърце! Благодаря на Община Стара Загора затова че стои зад този фестивал вече 53 години. Благодаря и на Министерство на културата, което също подкрепя това значимо събитие за българското оперно и балетно дело.

Благодаря и на всички артисти, които в миналото са участвали в този фестивал, на всички онези, които сега участват в него. Фестивалът е витрина, която отваря своите врати за бъдещето.

Тази вечер нашият творчески колектив открива събитието и му дава тон с прекрасното заглавие на Пьотр Илич Чайковски – „Евгений Онегин“. Останалите пет оперни спектакли от фестивалната програма, както и едно балетно представление са заглавия, които изискват особено внимание, ангажимент и риск, както за мениджмънт, така и за всички, които участват в постановките. Защото тези спектакли са световна съкровищница на оперното и балетното изкуство. Душата на фестивала е съпътстващата програма, която дава възможност за среща с изключително интересни личности, за онези за които сте чували само за участието им на сцената.

Искам да ви съобщя, уважаема публика, че от известно време празнуваме 100 години опера в Стара Загора, която се навършва през 2025г. Всички ние съзнаваме, че градът на липите има нужда от това изкуство, от своя оперен театър – не само като сграда, а и като значим оперен и балетен колектив, който прославя българското оперно и балетно изкуство в чужбина.

Благодаря ви и на добър час на нашия прекрасен и единствен по рода си в България Фестивал на оперното и балетното изкуство“- каза Огнян Драганов.

Веселина Кацарова беше по-лаконична:„Уважаеми дами и господа, изключително щастие е откриването на 53. издание на оперното и балетното изкуство в Стара Загора. Благодаря ви, че ви има! Благодаря на всички мои колеги, на всички старозагорци, които са част от този прекрасен фестивал!- каза световната оперна прима.

По-възрастното поколение като мене навярно си спомня, че в часовете по руски език трябваше задължително да наизустим цели глави от романа в стихове на Александър Сергеевич Пушкин. Много по-късно Чайковски облича в прекрасна музика тази безсмъртна творба, за да стане тя още по-вълнуваща и въздействаща.

Преди 50 години операта „Евгений Онегин“ дълго време не слизаше от афиша на Старозагорската опера, така че опероманите познавахме и отделните арии, и прочутите руски хорове, и сюжета като цяло. Т.е. не очаквах никакви изненади, но…

Събитието, на което присъствахме на първата премиерна вечер, надхвърли всички очаквания във всяко отношение. Първо сценографията на Гендони: Изящество, поставено в естествена, но модерно решена среда, много изчистена, освободена от подробности, за да диша свободно. И уж решението е модерно, а ни пренася в дома на Ларина, на празника на първия сноп, в дома на помещицата,украсен с типичните филигранни килими и само една икона на Светата Майка, в разкошния княжески салон с блестящите полилеи и имперския герб. Гендони, този безкрайно талантлив творец , задължително трябва да направи самостоятелна живописна изложба, защото онова, което беше разрисувал в различните картини за фон, е висше изкуство.

Що се касае за костюмите, които също са негово дело, с тях също може да се направи изложба. Над 200 костюма е проектирал този неуморен, отдаден на изкуството автор, хем от онова време, преди 100 и повече години, хем днешни. С всички аксесоари, и детайли, фини и в същото време, достатъчно „говорещи“ за характерите на действащите лица, за манталитета и мястото им в обществото.

Особено много ме впечатли режисьорския прочит на Славчо Николов. Според мене той е максимално е „очовечил“ постановката. Действието се развива не въобще, а разказва съдби, разкрива ги в развитие, „поучава ни“ да бъдем по-истински, да не се поддаваме на мимолетни ситуации, които могат да ни струват не само любовта, но и живота. Точно в тази неподправена искреност и истинност е голямото режисьорско постижение на г-н Николов. Това пък развързва ръцете и таланта на артистите, които бяха влезли в кожите и обувките на своите герои. Всички! До един! Включително най-добрият оперен хор, с хормайстор Младен Станев, най-добрият балет – с хореограф Ромина Славова и уникалният оркестър с концертмайстор Анна Иванова.

Евгений Онегин на Валери Турманов през цялото време беше надменният денди, който не може да намери средата, в която да се чувства комфортно. Както пише Пушкин, от малък неговата съдба го е пазила. Така минава през живота, който му дава уроци. Той отхвърля любовта на Татяна, убива приятеля си Владимир Ленски, живее празно и безцелно, докато накрая през сълзи изплаква: „О, жалкий жребий мой!“

Валери Турманов е един от любимците на старозагорската публика – висок, елегантен, красавец, с горда осанка, той и актьорски и певчески покри напълно онзи Онегин- хем от времето на Пушкин, хем наш съвременник.

Изключителната Татяна на Тамара Калинкина беше бижуто в „Евгений Онегин“. Надарена с мощен и красив глас, с перфектна техника и завиден актьорлък, тя органично се сля с героинята си. С едно сантиментално и романтично девойче, жадно за знание за света и живота, безкрайно честно и искрено, влюбено в Евгений Онегин. Първа любов – силна, чиста и безразсъдна.

Изключителна беше в сцената, в която Татяна пише писмо до любимия и му се признава в любов. Вълнението ми беше до сълзи. По време на антракта разговарях с една от оперните прими в миналото – Евдокия Здравкова -Хорозова: „Така ме развълнува и ме разплака това момиче…Прекрасно сопрано…Прекрасна актриса…Богатство за нашата опера..!“ Едно дете, една жена, вече княгиня, тя продължава да бъде искрена и съобщава на Евгений, паднал за прошка в коленете й, че все така силно го обича,но ще остане вярна на дълга си на съпруга.

Ролята на Владимир Ленски изпълни Николай Моцов- този романтичен поет, който възпява в стихове любимата си Олга. Този болезнено ревнив млад мъж, който в яростта си стига до фатален край. Актьорът изпълни забележително коронната ария в операта „Куда, куда…“- размисъл преди дуела. Ето пример за един човек, който сам се прецаква заради необмислените си решения и действия.

Забележителния образ на княз Гремин пресъздаде басът Ивайло Джуров. Певчески той винаги е бил на макс, независимо в каква роля или на концерт. В този спектакъл изпълни арията си „Любви всех возрасти покорны…“ статично, но с удивителна чувственост, заслужено достойнство и искреност. Мисля, че това е нов връх в изкуството на г-н Джуров.

Олга на Глория Пенчева беше противоположността на сестра си Татяна – фриволна, лекомислена палавница, която малко я е грижа за чувствата на хората около себе си. Много красиво мецосопрано и красиво момиче.

Всички останали солисти, замесени в „Евгений Онегин“ допринесоха максимално за изключителното творческо постижение на Държавна опера Стара Загора.

Не на последно място сърдечна благодарност и признателност за диригента маестро Ивайло Кринчев, който обедини всички участници в това много сложно, но много красиво оперно представление.

След дългите аплаузи и поднесени кошници цветя се състоя още едно забележително събитие. Официално беше почетена 50-годишнината на проф. д-р Николай Моцов, 25 от които са преминали на сцената.

Артистите изгряват и светят на сцената. И тази светлина трябва да бъде отразена по някакъв начин от нас-каза директорът на операта Огнян Драганов. – Днес, една от звездите на Старозагорската опера чества 50 годишен юбилей и 25 години на сцените на Стара Загора, София, Бургас…изобщо в цяла България. Това е маестро Николай Моцов. – Винаги ми е било приятно да срещам този човек на сцената защото е изключително емоционален, чувствителен и човек, който отдава себе си за публиката. Защото вие сте тук, за да консумирате енергията на тези прекрасни артисти- какъвто е той. Затова подарявам на г-н Моцов знака на Старозагорската опера, а също и няколко поздравителни адреса, които пристигнаха при нас от ректора на НМА „Панчо Владигеров“, директорите на Софийска опера и балет, на Държавните опери в Русе , Бургас и Пловдив, от НМУ „Проф. Веселин Стоянов“ Русе.

Председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци връчи на г-н Моцов най-престижното отличие „Златна лира“.

Студенти от класа на професора също го поздравиха с благодарност и благопожелания.

С емоционално слово юбилярът благодари да оказаната му чест.

Тази вечер е втората премиера на „Евгений Онегин“. Нов ще бъде солистичният състав. Очакваме с нетърпение Йосиф Славов (Евгений Онегин), Беса Лугичи (Татяна), Даниела Дякова (Олга),  Ивайло Джуров (Княз Гремин), Ивайло Йовчев /Ленски/.

Спектакълът няма да остави равнодушен никой.

Росица Ранчева

Снимки Рад Димитров за Държавна опера-Стара Загора