Веско Василев с концерт в Климентовите дни

Продължават празничните събития в календара на Климентовите дни в Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загора. На 23 ноември 2023 г. на сцената в концертната зала стъпи една млада сила, която с мощния си талант изпълни залата и се понесе по притихналите улици на старозагорската Акарджа…

Ноември е, отново са дните за възхвала на свети Климент Епископ Охридски и отново в квартала се събужда, макар и малко тромаво, усещането за присъствие на оня възрожденски дух отпреди повече от век и половина и ни събира, за да се усетим хора и да разберем, че в простото човешко общуване е заровено най-хубавото преживяване в този живот…А се събрахме отново, за да чуем народният певец Веско Василев – един млад изпълнител на народната песен и продължител на традицията в този жанр…Водещата поздрави гостите и покани на сцената Мариана Колева да открие концерта… Екипът на читалището има своя политика и не пропуска случай да включи в програмите си хора с проблеми. Преди началото на концерта беше оповестено, че ще бъде поставена кутия за дарения на средства за болната 11-годишна Ромина, за която старозагорци вече трета година подпомагат със средства скъпото й лечение в Германия….Тепърва предстоят събития, с които читалището ще продължи да подкрепя каузата за деца с проблеми.

Но да се върнем на обявеният от Марианка концерт и извикания от нея Васко Василев на сцената, който най-сърдечно й благодари и запя песента за баба Ганювица…Редуваха се весели и хумористични песни и песни-балади. За интересната визия на концерта се бяха погрижили танцова формация Орисия и Танцов състав Зорница. Те отиграваха всяка песен с оригинална танцова композиция, която красиво се вплиташе в драматургията на изпълнението. Всяка хореография беше разработка на хореографа на съответната формация, а именно Георги Господинов – на формация Орисия, а Йоана Герлимова – на танцов състав Зорница.

Нека да добавя, че за красотата на концерта и изпълненията допринасяше още и обновения облик на сцената …Благодарение на упоритостта и настояването на председателя акад. Васил Герлимов, който цяла година обикаля институции, майстори специалисти и лично с негово участие и финансовата подкрепа на Община Стара Загора сцената премина сериозна рехабилитация и ремонт.! Подновена и осигурена е чиговата система, завесата работи, подменена е облицовката на цялото сценично огледало и сме с ново, съвременно лед осветление, на което тепърва ще проучваме възможностите.

Концертът завърши с нестихващи аплодисменти, бяха аплодирани танцьори и ръководители, а водещите Марина Тоданова и Мариана Колева специално извикаха на сцената Веско Василев за поздравления и цветя. Тази вечер по същото време и на същото място – от 18:30 часа в Концертна зала на читалището, ще преживеем концертната магия на младите дарования. Това обещава да е още по-интересно. Заповядайте!

Гинка Михайлова

НЧ „Св. Климент Охридски 1858“

гр. Стара Загора