Ученик от Стара Загора вдига голяма изложба посветена на прадядо си Райчо Конов

Веществено-документална изложба „В памет на прадядо ми Райчо Конов- виден старозагорски търговец“ вдига неговият правнук Кристиан Конов – единадесетокласник в Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня“ в Стара Загора .

Събитието ще бъде официално открито на 27 ноември от 17:30 ч. във фоайето на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Ще бъдат показани снимки, документи и вещи от семейния архив. Изложбата ще остане до 22 декември т.г.

Преди една-две години семейството е разчиствало апартамента, в който са живели дядото и прадядото на Кристиан, разказа за Долап.бг краеведът Снежана Маринова.- На снимката на плаката е семейството на Райчо Конов. Малкото момченце е дядо му. В продължение на повече от месец Кристиан щателно е претърсвал мазето, в което е намерил документи и вещи на предците си.

Магазинът на Райчо Конов е бил за парфюмерия и козметика. Намирал се е на улица „Цар Симеон“ , точно пред стария Универсален магазин. Правнукът е открил в мазето различни бурканчета, кутии и шишенца, печата, пишеща машина…“

Много малко са данните за Райчо Конов. Роден е в Стара Загора през 1897 г. , умира през 1962 г. От Регионалния исторически музей е новината, че е бил в Колоездачното дружество в Стара Загора. Има снимка, на която е запечатан моментът, в който му се връчва колоездачна награда. Участва и в двете войни и има подофицерски чин.

Кристиан е много амбициозен, отговорен и любознателен. Кандидатства в конкурса за млад кмет, за млад омбудсман, участва в различни благотворителни акции, проявява активна обществена дейност“- каза г-жа Маринова.

Какъв прекрасен пример  млад човек да се ангажира с изучаване на род и памет!

Повече за фамилия Конови ще научим при откриване на изложбата.

Росица Ранчева