Теодосий Спасов, Християн Цвятков и Пейо Пеев украсиха програмата на Климентовите дни

Рождението на Свети Климент Охридски у нас се отбелязва с особена почит…Още в древни времена тази почит е светостта, която му е отредена .. .

За това титанично дело, с което св. Климент и неговите ученици поставят основите на книжовността и на духовното дело по нашите земи за вечни времена, така, че и векове на тежък гнет, на погубена държавност за близо пет века, да не могат да му надделеят, а да устои, да остане и да се развива до днес . Ето това дело честваме …За това дело читалищните дейци – творци, екип и организатори са нарекли тези дни на почит, памет и респект КЛИМЕНТОВИ ДНИ – на неговото рождение и безсмъртно дело.

На рожден ден се поднасят дарове. Тези дарове поднасяме и ние от читалището, чийто небесен покровител е големият духовник. В тези дни ние показваме най-значимите културни достижения, най-доброто, което сами сме създали и достигнали в творческите състави и изпълнители.

С особена значимост е гостуването снощи – 22-и ноември 2023 година на едно впечатляващо инструментално трио, което с постиженията на музикалното си майсторство внася най-ценните дарования на съвремието ни в духовната съкровищница на България – музикалното трио Пейо Пеев, Християн Цвятков и Теодосий Спасов.

Във визитката на всеки от тях четем оценките на съвременни творци със завидни успехи. Ето какво пише за Пейо Пеев:“ Най-изявеният съвременен майстор на гъдулката,  преподавателят от Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив, докторът на музикалната педагогика, инструменталист, аранжор и композитор  и т.н.“

А за другия участник в триото прочетох някъде, че „Християн разплака китарата…“ От това признание повече има ли ?! Християн Цвятков – китаристът, музикантът, композиторът и аранжьорът…Този, който свири с Теодосий Спасов на пингвините в Антарктида!!!

А за третия от групата е казано толкова много. Той е една съвременна жива музикална легенда. Името му говори повече от всичко друго, което може да го охарактеризира… феноменалният майстор на кавала Теодосий Спасов !

Трима прекрасни млади хора, които с таланта и с труда си са достигнали нивото на топ 3 сред най-виртуозните, най-добрите в областта на музиката, която творят

Малката концертна зала беше събрала уютно почитателите на хубавата музика и заедно с творците бяха създали оная душевна задруга, в която свойски и човешки се споделяха музика, съпричастност и вълнения…Естествено залата избухваше във възторг и аплодисменти и радостта беше мила, приятелска и топла…Такива вечери са дар, дар за музикантите, дар за публиката! Скромната сцена едва побираше това могъщо вълшебство от музиката, която се създаваше на нея. Но това само огряваше светлия лик на небесния покровител от транспаранта и проникваше дълбоко в душите и сърцата на всички.

В края на концерта председателят на читалището акад. Васил Герлимов поздрави гостите от Областна администрация Радка Михайлова и от Община Стара Загора, отдел „Култура“ Анелия Овчарова и специално поднесе свидетелства за партньорство на Търговско промишлена палата и на Граждански клуб Липа в лицето на Олег Стоилов и на спонсорите на вечерта – Строителна компания ЕСТЕТИ със президент и собственик Евгени Лишев.

Климентовите дни продължават тази вечер с концерта на Веско Василев, формация „Орисия“ и танцов състав при Ансамбъл „Зорница “.

Гости и приятели на Стара Загора, очакваме ви в концертна зала на НЧ „Св. Климент Охридски 1858 “ всяка вечер до събота, по същото време! Споделените празници носят очарованието на приятелството, на топлотата и радостта! Заповядайте!

Гинка Михайлова