Директорът на НУМСИ Красимир Къшев пред Долап.бг:“На рождения ден на патрона ни Христина Морфова“ училището ще изнесе концерт в центъра на Виена“

Красимир Къшев е роден на 19.05.1960 г. в гр. Димитровград. Израсъл в семейство на музикант, заниманията му с музика започват преди спомените му. На петгодишна възраст са първите му уроци по пиано и първите сценични изяви с ВИС „Тритонус” при Дома на културата на транспортните работници – Стара Загора. В периода 1965 – 1980 получава един сребърен и два златни медала от Републиканските фестивали на художествената самодейност, както и лауреатско звание от Старозагоркия фестивал за естрадна песен „Тракийска лира”.

От 1974 г. до 1979 г. учи в СМУ „Христина Морфова” – Стара Загора, специалност „пиано”.
От 1980 г. до 1985 г. е студент в класа по оркестрово дирижиране на проф. Константин Илиев, и по хорово дирижиране в класа на проф. Стоян Кралев. От този период датират първите му концерти като диригент.

През 1985 г. е назначен като диригент в Старозагорската опера, където работи 32 години. През тези години е дирижирал над 1000 спектакли и концерти. В репертоара му са заглавия като „Трубадур”, „Травиата”, „Аида”, „Набуко”, „Бал с маски”, „Дон Паскуале”, „Лучия ди Ламермур”, „Гергана”, „Кармен”, „Бохеми“, „Мадам Бътерфлай“, „Прилепът”, „Хубавата Елена”, „Царицата на чардаша” , както и множество симфонични произведения. От 2010 г. до 2013 г. е назначен и за директор на същата опера. Участва в много задгранични турнета в Европа и САЩ . Дирижира заглавия като: „Мадам Бътерфлай“, „Набуко“, „Кармина Бурана“, проекта „АББА симфони“ и др.

От 2013 г. е преподавател в НУМСИ по вокална подготовка, вокални ансамбли и оркестрово свирене. От август 2021 г. е вр. и. д. директор на НУМСИ „Христина Морфова“, а през месец март 2022 г. спечели конкурса за директор на училището. 

Господин Къшев, какво се случва в Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова“ – Стара Загора?

План-приемът за учебната 2023/2024 г. мина много добре. Имаме достатъчно деца. Ако трябва да бъде откровен докрай, сърцето ми се скъса, че трябваше да върна цял първи клас поради липса на място. Имаме 20 деца държавен план- прием, кандидатстваха 38. Това ме кара дваж повече да се боря за нова сграда. И ще се преборя. 5-ти и 8-ми клас имаме по две паралелки. Т.е. ученици имаме достатъчно.

От първите дни преди една година, когато спечелихте конкурса за директор, заговорихте, че амбицията Ви е да направите забележително честване на 50-годишнината на училището. Готвите ли се за този юбилей?

В момента леко редуцираме събитията и не бързаме. Искаме да наситим с прояви 2024г. Но въпреки това изникнаха концерти, с Фондация „Петко Стайнов“ подписахме договор за съвместна дейност. По него първите ни ангажименти са големи самостоятелни концерта в София и Казанлък в края на ноември и началото на декември. Ще проведем традиционната коледна серия „Сцена на младия изпълнител“. Преминаха три продукции в зала „Проф.Петър Жеков“ – класовете по пиано, по поп и джаз пеене и по китара. Т.е. преподавателите работят много активно и изкарват децата на сцената, в което е основния смисъл на нашата работа. Наши акордеонисти, изпълнители на народна музика и танцьори бяха в читалището в село Остра могила. Хората са много доволни и щастливи. Опитваме се в региона да стъпваме стабилно.

Какви специалности предлага НУМСИ?

В училището има няколко големи методически обединения. Едното е инструментално изкуство. То включва клавирните катедри, струнна катедра, духова – дървени, медни и ударни инструменти. Другата катедра е вокалната – за класическо пеене и поп и джаз пеене. Ако одобрят новата специалност народно пеене, ще се завърши пълен цикъл. По този начин нашето училище ще предложи трите типа пеене на едно място. Има интерес, правили сме проучване, имаме подготвен преподавател – наш кадър, магистър по народно пеене. Другата катедра е танцовалната – за класически и български народни танци. Следващата катедра е актьорско майсторство за драматичен театър.

Общо над 30 са специалностите. В момента учениците ни са 380, което е рекорд за последните години. Преподавателите ни са над 100.

Имаме амбицията да продължаваме развитието, дори по-интензивно. Ако разрешат новата специалност – народно пеене, размечтавам се да направим и трета паралелка 8-ми клас.

Казахте, че наложително е да се разшири материалната база. Какви са възможностите за това?

В момента съм в преговори с община Стара Загора. Имаме уверение, че сградата на Основно училище „Самара“, която е общинска собственост, ще ни се предостъпи с дългосрочен договор. Аргументът за това е, че в града няма друга сграда държавна собственост. Очаквам одобрението на принципала ни -Министерство на културата. След това ще се иска одобрението на Общинския съвет. Там можем да направим нещо, което видях в Португалия –

кампус. При нас може и да няма басейн, но ще има концертна зала.

Какви са намеренията Ви за честването на 50-годишнината ?

Първата голяма новина е, че на 24 април 2024 г., рожденият ден на патрона ни Христина Морфова, училището ни ще изнесе тържествен концерт във Виена. Абсолютно всичко за това е договорено. Традиционният концерт на 9 май е съвместно с операта. Разкриваме юбилейна сцена на младия изпълнител – през април и май. През месец юни ще проведем вокален мастърклас за ученици и студенти на името на Христина Морфова. Вокален педагог ще бъде световното сопрано Веселина Кацарова, която е възпитаничка на Музикалното училище. Тя си даде съгласието.

Имаме международни конкурси по пиано и тромпет и джазов конкурс за млади изпълнители.

На 1 юни ще направим среща на поколенията в бална зала „Тера“. На срещата ще се учреди Алумни клубът .

На 15 септември ще открием тържествено новата учебна година в  Културен център „Стара Загора“.

Тържественото честване на 50-годишнината на НУМСИ „Христина Морфова“ ще бъде на 1 октомври – Денят на музиката.

На Деня на народните будители -1-ви ноември е предвиден концерт на преподавателите на училището.

Има още редица инициативи, които ще се реализират през цялата юбилейна 2024 г. Сред тях е издаването на юбилеен алманах. Екип от колеги вече е описал всички ученици, учили в нашето училище. Това са възпитаници от 50 випуска. Имената им ще публикуваме в алманаха. В него ще влезе цялата история на училището, важни дати и събития.

Желаем Ви здраве, успехи и сбъдване на всички намерения и мечти.

Росица Ранчева