Възпитаникът на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ проф.д-р Георги Вълчев е новият ректор на Софийския университет

На 22 ноември 2023 г. Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ избра за ректор проф. д-р Георги Вълчев. Неговата кандидатура беше издигната от Факултетния съвет на Философския факултет. 

Символичният ключ на университета беше връчен на новия ректор от досегашния – проф. Анастас Герджиков. Той пожела на своя колега да го използва, „за да отваря врати, а не за да ги затваря“.

Георги Александров Вълчев е български историк и университетски преподавател. Роден е на 6 март 1962 г. в Николаево. Учи в ГПЧЕ „Ромен Ролан“, Стара Загора. Завършва история в Софийски държавен университет през 1988 г. Работи в общинската администрация на Стара Загора като директор на отделите „Култура“ и „Образование“.

През 1998 г. получава докторска степен по културология с дисертация „Чужденците в българската следосвобожденска култура“. Доцент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, преподавател в катедра „История и теория на културата“ на Философския факултет.

Преподава и в магистърската програма: „Мениджмънт и социализация на културното наследство“. Член е на управителните съвети на Националната фондация и на Общобългарския комитет „Васил Левски“, на Съюза на учените вБългария, на Алианс Франсез.

Автор е на редица статии и монографични изследвания в областта на българската култура и различните влияния върху нея.

От 2015 г. до 2023 г. е заместник-ректор по учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение на Софийски университетНа 22 ноември 2023 г. е избран за ректор на същия университет.

В своята програма новият ректор постави като приоритет съхранението на човешкия и интелектуален потенциал на СУ.

Създаваните десетилетия наред от поколения учени научни постижения и образователни традиции са национален капитал, който трябва да продължи да бъде развиван в полза на обществото и бъдещето на страната ни“, заяви проф. Вълчев.

Сред първите си задачи новият ректор постави инициирането и участието на ректорското ръководство в изработването на нова система за финансирането на висшето образование. Според него сегашната система, която работи на принципа „парите следват студента“, не работи добре, а финансовите дефицити в университета са ясно очертани.

Според Вълчев е необходимо да се извоюва по-голяма държавна субсидия за университета, в чието допълнение да действа проектното финансиране, което днес – по думите му – е по-скоро основно.

Нов модел на финансиране може да разреши двата най-наболели проблема в образователната система – заплащането на преподавателите и издръжката на учебния процес“, изтъкна ректорът.

Професоре, поздравления от Долап.бг