Откриха Климентовите дни с изложба „Мечти от акварел“

Вечерта на 21 ноември 2023 г. в Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858 година“, гр. Стара Загора бяха открити Климентовите дни с прекрасната изложба на малките художници от Школата за изобразително изкуство “Зографче“.

Но нека да започнем отначало . Още с изкачването на стъпалата вратата се отваря и просторното фоайе на читалището ви обгръща с лъчезарната светлина на игривите композиции на детските рисунки…Всяко дете е рисувало с очарование неговия свят. Всеки е показал майсторството, до което е достигнал. Но както каза и ръководителката г-жа Милена Василева „…всеки е оставил в рисунката своя почерк, своето усещане за красота, което изобразява в начина на пресъздаването му…“ А това е светът на детските мечти, навярно за това и изложбата се нарича Мечти от акварел

В 17:30 часа фоайето се изпълни с малки и големи развълнувани деца и още по-развълнувани родители, баби, лели, близки, които идваха да придружат малките художници и да се порадват на успехите им.

Водещата от читалището посрещна всички с „добре дошли!“ . Представи гостенката – общинския съветник г-жа Магдалена Овчарова. Разказа за празника, който отбелязваме – рождението на св. Климент Охридски. Разказът й ни запозна с величавото дело на неговия живот – дело на първоучителя-просветител и духовен наставник, на създателя на най-голямата книжовна школа – Охридската, в която е ограмотил и подготвил за книжовен и духовен подвиг над 3500 ученика…За това титанично дело, с което св. Климент и неговите ученици поставят основите на грамотността, на писмеността и на духовното дело по нашите земи за вечни времена, така, че и векове на тежък гнет, на погубена държавност за близо пет века, да не могат да му надделеят, а да устои, да остане и да се развива до днес. Ето това дело честваме днес…За това читалищните дейци – творци, екип и организатори в дните посветени на св. Климент са подготвили празнична програма. С особена значимост е гостуването тази вечер (22 ноември 2023 г.) на  феноменалния майстор на кавала Теодосий Спасов и приятели. След това тази седмица всяка вечер от 18:30 часа в  читалището са концертните изяви на гости и творци – малки и големи на художественото любителско творчество.

След като председателят на читалището акад. Васил Герлимов поздрави г-жа Милена Василева и нейните даровити художници, поздрави гостенката г-жа Магдалена Овчарова и откри Климентовите дни и изложбата.

След това започна разходката пред всяко произведение . Всяко дете посочваше своята рисунка, разказваше ни какво е нарисувано и с каква техника е направена рисунката, а след това, разбира се следваше снимка за спомен на автора с творбата…Така разгледахме цялата експозиция на първия и втория етаж, след което се качихме в залата на третия етаж където г-жа Милена Василева беше подготвила интересна изненада – кътове с материали и модели за провеждане на творческа работилница с участието на деца и родители. Настроението беше страхотно, а ентусиазмът обхвана малки и големи, които до късно продължиха да творят картички и всякакъв вид декорации…

Изложбата ще бъде достъпна всеки ден от 9:00 до късно вечерта – заповядайте, тя създава настроение на всички, които се докоснат до този свят на МЕЧТИ ОТ АКВАРЕЛ!

Школата за изобразително изкуство Зографче е за деца над 5 години и продължава традицията да подготвя малките художници и да ги запознава с магията на молива, на пастела, на акварела…Школата е с дългогодишна, близо 50-годишна история и нейните ръководители са били винаги хора, обичащи рисунката и децата…А при такива хора можете да доверите децата си и можете да ги запишете в школата – заниманията са от понеделник до четвъртък всеки ден от 16:30 и от 18:00 часа…Заповядайте! Тук се случват чудеса с молив, пастел, боички и се сътворяват мечтите с акварел…

Гинка Михайлова – НЧ „Св. Климент Охридски“