5 опери, 1 балет и поредица от съпътстващи прояви предлага 53.Фестивал на оперното и балетното изкуство – Стара Загора’2023

Световните певци Веселина Кацарова и Калуди Калудов провеждат майсторски класове

На 21 ноември 2023 г. ръководството на Държавна опера Стара Загора и на Община Стара Загора дадоха пресконференция, посветена на 53. издание на Фестивала на оперното и на балетното изкуство (ФОБИ). Музикалният маратон започва на 23 ноември и продължава до 9 декември 2023 г. Присъстваха от Общината Милена Желева – ресорен зам.кмет и Диана Атанасова -началник на отдел „Култура“; От Операта – директорът Огнян Драганов, артистичният директор Веселина Кацарова, главният диригент и диригент на постановката „Евгений Онегин“ – проф. Ивайло Кринчев, зам.директорът и режисьор на постановката Славчо Николов, председателят на Настоятелството Татяна Станчева и др.

Секунди преди да започне брифингът в залата с голям красив букет влезе кметът Живко Тодоров, за да поздрави лично голямата Веселина Кацарова и всички „замесени“ в уникалното събитие ФОБИ.

Добре дошли в Стара Загора, обърна се г-н Тодоров към г-жа Кацарова.- Бъдете ни жива и здрава. Желая Ви успех и да продължавате да прославяте нашия град, както го правите и до този момент.

Каквото и да се каже за г-жа Кацарова ще е недостатъчно. Тя е прекрасен човек, с който всички се гордеем. Това е човек, който представя Стара Загора по света. Наистина за нас е голямо вълнение, че сте тук, при нас“.

Веселина Кацарова на свой ред благодари за вниманието и жеста с думите:“Много се радвам, че Вие за четвърти мандат сте кмет на нашия град. Харесвам Ви много като човек и градоначалник. Бъдете ни жив, здрав и успешен! Благодарение на Вас се провежда този фестивал. Благодаря на всички мои колеги от Старозагорската опера, които правят всичко възможно фестивалът да го има и да се надгражда. “

С думи на благодарност г-н Тодоров се обърна и към ръководството на операта:

За поредна година вие организирате и провеждате прекрасен фестивал на оперното и балетното изкуство. .Специална благодарности към г-н Драганов и целия екип на операта. Ръководството, което води операта ни през последните години успя да я изправи на крака, да реализира много и качествена продукция, да поддържа интереса към оперното изкуство, духовността и културата.

Всички помним какво беше състоянието на операта преди той да поеме ръководството и финансовите проблеми, които имаха. Вижда се, че когато има активни хора, когато има хора, които милеят за операта се намират и такива, които да помагат, така че финансово операта да се стабилизира и да дава добра продукция.

Разбира се, че общината ще продължи да стои зад това, което прави Държавна опера Стара Загора. Трябва да направим всичко възможно след две години – за 100 – годишнината на операта и 55 – на ФОБИ да има и международно участие“- каза Живко Тодоров.

В навечерието сме на 53-то издание на ФОБИ, каза Милена Желева.- Радостни сме, че сред нас е Веселина Кацарова. Нейният майсторски клас вече започна.

Фестивалната програма е много амбициозна, много добра. Фестивалът има запазено място в Културния календар на Общината и го подкрепяме според възможностите си. Средствата винаги не стигат. Тук се намесва и операта, която подпомага бюджета на ФОБИ и заедно въпреки инфлацията и повишените цени, поскъпването на всичко, стараем се да поддържаме ниво, което Стара Загора, България, Европа заслужават. Както досега и занапред ще продължим да подкрепяме нашата опера , не само финансово. Работим много добре с Огнян Драганов. Имаме добро сътрудничество, което личи от резултатите, които Старозагорската опера постига на световно ниво“- каза г-жа Желева.

За 53 път Общината и Операта обединяват ресурс, внимание и отношение към развитието на българското оперно и балетно изкуство, -коментира Огнян Драганов. – Наша е привилегията са синхронизираме програмата на фестивала с Общината, която осигурява основния ресурс. За да се превърне той в международен се надяваме в бъдеще и това да се случи, тъй като има много заявки и възможности, които можем да покажем на нашия фестивал.

Програмата включва само непознати заглавия, не само за Стара Загора и България, но и за чужбина.

Откриването на ФОБИ на 23 и 24 ноември е с премиера на операта „Евгений Онегин“ на Държавна опера Стара Загора . С това произведение на П.И.Чайковски задаваме вкуса на ФОБИ, което не е играно от 50 години поради много причини. Това е трудно и мащабно заглавие, което изисква много голямо внимание от ансамблите, които участват в постановката“.

Диригентът Маестро Кринчев сподели, че „Евгений Онегин“ е прекрасна творба, която ни пренася в друг свят с великолепна музика. В оркестъра има солиращи инструменти, които звучат концертно. Режисьорът Славчо Николов е извел от класическия роман в стихове на Пушкин, актуалните проблеми и на днешния ден. Според него „няма по-голям ад , от ада на пропуснатите възможности“.

В програмата има два спектакъла на опери на Рихард Вагнер:“Летящият холандец“ – на Варненската опера (26 ноември) и „Валкюра“ – една опера от тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ ( 9 декември, начало 16:00 ч.- край 21:00ч.)

Русенската опера ще се представи с българското заглавие „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев.

Само едно е балетното заглавие- „Дълга коледна вечеря – Жени в ре минор“ на Пловдивската държавна опера. Хореографията по музика на Вивалди и Бах е на Раду Поклитару – украински хореограф на световно ниво ( 30 ноември).

Душата на ФОБИ винаги са били съпътстващите събития . По непосредствен начин те събират доста музиканти и балетмайстори за обмяна на нохау , т.е. какво трябва да се направи, за да върви оперното изкуство напред.

От 16 до 26 ноември вокален майсторски клас провежда Калуди Калудов, а от 20 до 29 ноември – Веселина Кацарова.

На 23 ноември от 18:00 ч. във фоайето на операта концерт майсторът на Старозагорската опера Паулина Захариева ще открие първата си самостоятелна живописна изложба „Цветни миниатюри“.

Документална изложба „90 години Стоян Попов“ ще бъде открита официално на 25 ноември във фоайето на операта.

На 27 ноември от 17:30 ч. отново във фоайето на операта Къща-музей „Панчо Владигеров“ – София ще покаже документален филм за Владигеров и Макс Райндхард. В 19:00 ч. Ансамбъл „Симфониета“ ще представи концерт „Владигеров, Райндхард и Театърът“, посветен на 150 г. от рождението на Макс Райндхард. Диригент е Милко Коларов. Солист – Ивайло Джуров.

На 29 ноември е концертът на участниците във вокалните майсторски класове на Веселина Кацарова и Калуди Калудов.

2 декември е посветен на оперната певица Мария Клинчева послучай нейната 80-годишнина. Почитателите на тази любима актриса ще присъстват на концерт на участници в майсторските класове, и на кафе с автограф. Ще се покажат видеозаписи от Златния фонд на БНТ и архива на Държавна опера Стара Загора.

Извън ФОБИ се съобщиха три новини:

Отложеният гала концерт на Веселина Кацарова ще се състои на 28 март 2024 г.

8 са участниците в Международния майсторски клас на Веселина Кацарова – от Япония, Беларус, Китай, Русия, Турция, Румъния и България.

На 16 ноември 2024 г. в операта „Селска чест“ от Пиетро Маскани ще гостуват световноизвестните певци Александра Кужак и Роберто Алания.

Росица Ранчева