Откриха обновената жп гара на Стара Загора 

На 21 ноември 2023 г. в Стара Загора се състоя церемония по официалното откриване на железопътната гара. Заместник-кметът на община Стара Загора Радостин Танев приветства гостите с добре дошли в най-зеления град на България.

Стара Загора разполага с едни от най-екологичните транспорти на страната и с изцяло обновения гаров комплекс продължаваме да изпълняваме нашата цел – градът ни да става все по-добър за живеене. Преди няколко години реконструирахме Станционната градина и с изпълнението на ремонта на жп гарата, този вход на Стара Загора вече е с нова визия“ – каза още Радостин Танев.

Официални гости на церемонията бяха министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, генералният директор на Национална компания Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ инж. Мария Генова, председателят на УС на НКЖИ Камен Диков, заместник-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова, областният управител на Стара Загора Ива Радева, представители на Европейската комисия, предвождани от Агнес Монфре и др. Присъстваха общински съветници, служители на гаровия комплекс и граждани.

Старозагорски свещеници отслужиха водосвет. Музикален поздрав отправиха ученици от Основно училище „Кирил Христов“.

По време на церемонията беше представена изложба, свързана с историята на Стара Загора в памет на съвместните усилия, които доведоха до момента на откриването на обновената железопътна гара. Беше поставена капсула на времето като послание към бъдещите поколения.

Основният ремонт продължи повече от три години. Реновирани са сградата, където се намират касите и чакалнята, пространството около гарата, подлезите и покритията на пероните.

Първата копка за реконструкцията на железопътната гара в Стара Загора бе направена на 28 юли 2020 г.  След това беше решено цветът от жълт, да бъде променен на емблематичния за футбулния клуб „Берое“ – зелен. Първата дата за откриването беше през октомври 2021 г. След това, планът на изпълнителите беше гарата да е готова на 13 май 2022 г., но усложнения по проекта пак  отложиха откриването с близо 3 месеца. На 5 август 2022 г. ремонтът все още не беше приключил и новият пусков срок се измести около средата на ноември 2022 г. В края на 2022 г., от отговор на депутатски въпрос, стана ясно, че ремонтът ще бъде завършен през април 2023 г. Седем месеца по-късно предстои официалното откриване на реновираната железопътна гара.

Обновяването е част от проект „Реконструкция на гарови комплекси Стара Загора и Нова Загора“, финансиран по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 на стойността 9 726 944 лева.

На 5 септември 1900 г. е пусната в експлоатация ж.п. линия – Чирпан- Нова Загора. Гара Стара Загора е построена едновременно с линията. На тази гара спира със специалния си вагон цар Фердинанд през 1912 г.,когато в храм „Св. Богородица“ обявява Балканската война. През 30-те години на ХХ в. сградата се разширява и се правят допълнителни пристройки

През 1977 г. е направена първата копка за изграждането на нова сграда на Старозагорската гара. Първоначално гарата е трябвало да бъде на две нива, а ремонтът й е щял да струва 2 300 000 лв. От Министерството обаче са наредили средствата за ремонта да не надхвърлят 2 млн лв.

Кмет на Стара Загора по това време е Кольо Георгиев. Благодарение на неговата настоятелност строежът е включен в петилетната програма. На своя глава той разпорежда старата сграда да се събори до основи и върху терена да започне изграждането на нова -двуетажна. За 15 дни старата постройка е съборена напълно. Изкопните работи започват на 20 декември 1977 г. Строителството обаче било замразено заради земетресението във Вранча, тъй като всички строителни бригади са насочени да помагат там. През септември 1978 г. строителството отново започва. Включват се и подлезите към града. Кольо Георгиев е наказан и глобен, но Стара Загора има своята модерна за времето гара.

Пет години по-късно, на 16 юни 1982 г. Старозагорската гара е официално открита.

Възпятата от старозагорецът Стефан Вълдобрев „Старозагорската гара“ е наистина красива, удобна, европейска.

Долап.бг