Чудотворна икона на Божията Майка „Всецарица“ помага на онкоболни

Иконата е празничният дар за храмовия празник на църквата „Въведение на Пресвета Богородица“ в Стара Загора

В целия свят „Всецарица“ е известна като изцелителка на ракови заболявания

На 21 ноември празнуваме Въведение Богородично и Ден на православната християнска младеж и семейство. Храмов празник има и църквата „Въведение на Пресвета Богородица“. Милост Божия е, че на този голям празник за първи път ще бъде изложена чудотворната икона на Божията Майка „Всецарица“, която има мощно изцеляващо начало. Самото име на иконата говори за нейната голяма сила. (Всецарица – Пантанаса ог гръцки – панта значи всичко, наса – царица).

Пред иконата на Пресветата Богородица „Всецарица“ се молим за изцеление от смъртоносни заболявания, преди всичко ракови. Пред иконата се обръщат за помощ родители, чиито деца са пристрастени към наркотици и алкохолизъм.

Първата молитва пред чудотворната икона в храм „Св. Богородица“ ще бъде прочетена от предстоятеля отец Тодор навръх храмовия празник (около 10:00ч.) . Всяка неделя след службата ще има молитва за здраве, за онкоболни и други тежки заболявания.

Иконата ще бъде поставени около Светия олтар, за да могат и през седмицата, който имат желание, да се молят на нея.

Образът на Пресвета Богородица в алени одежди, седяща на царски престол, сред архангелите Михаил и Гавриил, държаща в скута си своя Божествения Син, носи утеха и закрила и благоукрасява много храмове и домашни иконостаси.

Иконата е нарисувана през 17 в. Подобно на всички икони на Иисус Христос, светите икони на Богородица се считат за автентични, тъй като те са част от разкритата божествена истина. Обикновено се счита, че първото изображение на Девата и Детето Иисус е създадено от Св. Лука, макар че всъщност той не е виждал Мария, докато Тя вече е била в напреднала възраст.

Копието на иконата е подарък от Украйна и остава завинаги в храма, чиято покровителка е Св. Богородица.

На 20 ноември 2023 г. от 17:00 ч. в храма започва тържествена Вечерня. В края на службата гл.асистент Росен Росанов ще изнесе беседа на тема „Християнското семейство и нашето съвремие“.

На 21 ноември от 9:00 ч. ще има тържествена Утреня и Св. Литургия. В края на службата гл.ас. Росен Росанов ще говори за чудесата и духовната величина на Майката Божия.

Чудотворната икона на Пресвета Богородица, наричана „Всецарица“ (Пантанаса) се намира вляво от царските двери в съборния храм на атонския монастир Ватопед.
Преданието разказва, че веднъж до иконата се доближил млад човек, за да й се поклони. В същия миг ликът на Св. Богородица просиял с неземна светлина, а невидима сила отблъснала младежа от иконата и го съборила на земята. Щом дошъл на себе си, той със сълзи изповядал пред монастирските старци, че дотогава водел нечестив живот и се занимавал с правене на магии. Чудото, извършено от Всецарицата го накарало да се покае и да промени живота си.
И днес със Своя чудотворен образ Божията Майка помага на измъчвани от нечиста сила и на страдащи от ракови заболявания. За този особен дар свидетелствуват много изцеления, станали в Гърция, Русия и другаде.
През 1997 г. в един от московските храмове влязла млада жена, съвсем незапозната с вярата. Тук я водела тежка скръб: нейната 8-годишна дъщеря била болна от рак на черния дроб.
Дните на момиченцето били преброени и отчаяната майка дошла в Божия храм, за да излее мъката си. Тук милостивият Господ я срещнал с една тайна монахиня, която я посъветвала да се моли на иконата на Св. Богородица „Всецарица“ и да чете нейния акатист. Изпратила я в храма „Всички светии“, където се намирало копие на иконата, донесено наскоро от Атон. Посъветвала я всеки ден да помазват болното дете с осветен елей от иконата и често да го причастяват, а самите родители да постят, да се изповядат и да се венчаят.
Обнадеждена, майката изпълнила тези съвети. След 40 дни направените изследвания показали, че раковият тумор е напълно изчезнал и детето е оздравяло. За станалото Божие чудо, свидетелствува и духовният обрат в живота на това семейство. Бащата – офицер, който никога дотогава не бил влизал в църква, се венчал със своята съпруга. Сега цялото семейство ходи всяка неделя в храма, всички се изповядват, причастяват и заедно прославят Пречистата Дева Мария, Която и до днес извършва благодатни чудеса.

През 1996 г. “Всецарица” пристига в Москва със специален полет. Най-напред отнасят иконата в детското отделение на онкологичния институт на “Каширское шосе”, където малките страдалци я очакват. Оттогава новата московска чудотворна икона неведнъж е проявявала благодатната си сила да спира растежа на злокачествени тумори, присъща на светогорската чудотворна икона. Съвременната летопис на чудеса от “Пантанаса” вече включва и случаи на изцеление от наркотична зависимост. От нея нееднократно е изтичало и миро.

Чудотворната икона “Всецарица” се намира в московския храм “Вси светии” в бившия Ново-Алексеевски манастир. Всяка неделя тук се служи молебен пред Погубителката на раковата язва и Тайната Сладост на жестоко страдащите, освещава се и се раздава на хората елей за помазване.

Молитва
0, Пречиста Божия Майко, Всецарице! Чуй нашите многоболезнени въздишки пред Твоята чудотворна икона, погледни милостиво към Твоите чеда, които страдат от неизлечими болести и с вяра се покланят на Твоя свят образ! И както птица покрива своите малки с крилете си, така и Ти, Която си вечно Жива, ни покрий с Твоя многоцелебен покров. И там, където жестоките скърби се усилват безмерно, изпрати търпение и облекчение. Там, където се е вселил мракът на отчаянието, да възсияе неизказана божествена светлина. Утеши малодушните, укрепи немощните, смекчи и просвети ожесточените сърца. Изцели боледуващите Твои люде, о, Всемилостива Царице! Благослови ума и ръцете на тези, които ни лекуват, та да послужат те като оръдие на Всемогъщия Лекар Христос, нашия Спасител
О, Всецарице, молим Ти се пред Твоята икона сякаш Самата Ти стоиш пред нас! Простри ръцете Си, изпълнени с изцеления. Ти, Която си радост на скърбящите, утешение на печалните, та като получим чудотворна помощ, да прославяме Живоначалната и Неразделна Троица – Отец, Син и Дух Светии во веки
Всеблага и досточудна Богородице, Всецарице! Не съм достоен да влезеш под моя покрив, но като милосърдна Майка на Милостивия Бог, кажи само дума, за да се изцели душата ми и да се укрепи моето боледуващо тяло, защото Ти имаш непобедима мощ и нито една Твоя дума няма да остане безсилна, о, Всецарице! Ти Самата се помоли за мен и изпроси милост, та да прославям Твоето преславно име сега и всякога и во веки веков. Амин!
Тропар
Владичице, спаси търсещите с горещо усърдие Твоята милост чрез радостотворния образ на многопочитаната Всецарица; избави от беди прибягващите към Теб и запази от всяка напаст Твоето стадо, което винаги призовава застъпничеството Ти.

Росица Ранчева