Ваньо Стоилов с наградата „Златното перо“ на Съюза на българските журналисти

Ваньо Стоилов, журналист от Стара Загора, дългогодишен кореспондент за в.”24 часа” получи престижната награда „Златно перо” на Съюза на българските журналисти /СБЖ/ за книгата си „Сплав човешка“. Нашето издание бе сред първите, които отбелязаха излизането на книгата с подробен материал сплав човешка.

„Златното перо” за Ваньо Стоилов е категорията „Документалистика, публицистика и научни изследвания в областта на журналистиката и медиите“. Честито от сърце, колега Ваньо Стоилов!

Тазгодишната тържествена церемония за връчване на журналистическите награди на СБЖ за 2022/2023 г. се състоя на 18 ноември 2023 г. в БНТ и изцяло бе заснета от екип на Националната телевизия, която по-късно ще излъчи филма. Наградите на СБЖ традиционно се ползват с голям авторитет сред гилдията, защото е особено вълнуващо, когато колеги номинират свои колеги с признанието за постигнатото от тях по нелекия и трънлив път в българската журналистика.

Близо 130 години след учредяването на Съюза на българските журналисти той продължава своята мисия, спазвайки оставения от големия български журналист Йосиф Хербст завет: „Никому в угода, на никого напук!“.

По време на церемонията водещите Елица Кънчева и Атанас Стоянов умело редяха пъзела на славната история на Съюза на българските журналисти, акцентирайки на важните етапи в неговата дейност. Освен, че СБЖ е най-старата и авторитетна журналистическа организация, той е и най-многобройната и регионално представена. С днешна дата в нея членуват 3500 журналисти от 4 поколения, обединени в 158 дружества във всички български градове.

Изтъкнати бяха и основните инициативи на Съюза на българските журналисти през последните години, свързани с работата върху законодателни промени, които да направят по-прозрачна собствеността на медиите и тяхното финансиране, както и да защитят журналистическия труд, да гарантират по-голяма сигурност на журналистите.

Подробен репортаж от награждаването и пълен списък с наградените може да видите на сайта на СБЖ тук https://sbj-bg.eu/article/details/56583