43 картини и рисунки показват част от изкуството на художниците на Дряново

На 16 ноември 2023 г. в западните зали на Старозагорската художествена галерия беше открита живописната изложба „Художниците на Дряново“. Експозицията от 43 живописни платна и рисунки е избрани творби от картинния фонд на Исторически музей – Дряново.

Една от дейностите на музейните институции се изразява именно в подобен род тематично представяне и популяризиране на подбрани произведения, съхранявани в съответните фондове, – каза при откриването Пламен Кирилов – уредник в галерията. – В средата на отминаващата вече 2023 г. Художествена галерия Стара Загора гостува в Дряново и представи изложбата „Художниците на Стара Загора“.

Художниците на Дряново обхваща различни поколения автори, свързани с града или по друг начин вдъхновени от неговата история и оставили визуален образ на своите впечатления върху платното или белия лист.

Ако тръгнем да разглеждаме експозицията, няма как да не открием в повечето творби онези сюжети, които носят паметта за места и събития, за онези личности, къито със своя възрожденски дух успяват да направят стъпките напред във времето. И да съградят мост към настоящето“ – коментира Пламен Кирилов.

Подробности за „Художниците на Дряново“ сподели Антон Антонов от екипа на Исторически музей – Дряново, инициатор на събитието.

Директорът на Историческия музей в Дряново – Иван Христов благодари за гостоприемството на старозагорци, за самочувствието да покажат част от своя фонд от около 600 експонати в най-красивата българска художествена галерия, да се докоснат до вдъхновението на дряновските художници.

Изложбата може да се посети до 20 декември т.г.

Росица Ранчева