ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА НА ТИКВАТА

Тиквата е богата на антиоксиданти като витамин А, С, Е, бетакаротин и зеаксантин, които спомагат за предпазване от свързаната с възрастта макулна дегенерация. Тиквата е също така богата на витамини от групата на В комплекс като фолиева киселина, ниацин, тиамин и пантотенова киселина, както и на минерали като калций, калий и фосфор.

Тя е чудесна храна за хората, които се опитват да свалят килограми и да намалят холестерола си. Високото съдържание на фитонутриенти в тиквите доказано намалява риска от рак и най-вече рак на устата, белите дробове и дебелото черво. Тиквата също така предотвратява стареенето и съдържа антиоксиданити, които предотвратяват появата на бръчки и спомагат за здравословния вид на кожата.

Тиквата съдържа съставки, които подпомагат имунитета и поддържат организма силен и способен да се бори срещу настинки и грип. Тиквата е чудесно средство за възстановяване на запасите на тялото след тренировка, тъй като е богата на калий, който спомага възстановяването на баланса на електролити и поддържа оптималната работа на мускулите.

Тиквата е универсална храна и може да бъде консумирана сурова, задушена на пара, варена или печена и обикновено се използва за приготвянето на мъфини, пайове, супи и яхнии (*в България по-често се използва в рецепти за печена тиква, тиквеници и крем супи). Замразената или консервирана тиква е лесна и бърза алтернатива за включването на този здравословен зеленчук в менюто ни.