80 годишнината си чества ПГСАГ „Лубор Байер“ – училище на младежкото дръзновение и смелите мечти

С посрещане на знамето на училището и изслушване на химна на Република България на 17 ноември 2023 г. започна вълнуващият празник посветен на 80-годишнината на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия (ПГСАГ) „Лубор Байер“ – Стара Загора. В препълнената зала на Културен център „Стара Загора“ се бяха събрали вчерашни, днешни и утрешни ученици, учители, партньори и приятели на едно от знаковите училища в града на липите . Официални гости на събитието бяха министърът на образованието и науката по време на 44-ото Народно събрание, народен представител в 49-тото Народно събрание и председател на Комисията по образование и наука, възпитаникът на Строителния техникум Красимир Вълчев, заместник-кметовете на Община Стара Загора Надежда Чакърова и арх. Мартин Паскалев, областният управител на Стара Загора Ива Радева, началникът на РУО Милена Йолдова-Стоянова, председателят на Обществения съвет при ПГСАГ „Лубор Байер“ Лилия Михайлова, председателят на Камарата на строителите в България – Областно представителство – Стара Загора Пламен Михалев, представители на бизнеса и висши училища, директори на старозагорски училища и др.

Мултимедия посветена на успехите на гимназистите само през миналата година показа, че положените основи преди 8 десетилетия не само са съхранени, но и надградени, отговарящи на изискванията на ХХІ в. Присъстващите видяха отличниците в образованието, в овладяването на професията, в спорта, в науката, в иновациите. Директорът на гимназията инж. Георги Славов, който повече от 30 години е начело на училището, връчи Грамота и награда за достойно защитаване на авторитета на ПГСАГ на Илиян Шасов и Никола Колев, ученици от 12 клас, завоювали първо място на Националното състезание „Най-добър млад строител“ за 2023г. в дисциплина „Зидарии“.

С приказка за сградите и хората, прекрасните водещи на тържеството представиха четирите специалности, онагледени от плакати, внесени на сцената от красиви девойки.

Всяка сграда оставя послания. Това е цената и привилегията да си част от хората с една от вечните професии, защото създаденото от теб остава…

Понякога сравняват добрата архитектура, която звучи по свой неповторим начин, с прекрасна музика. Всеки е заставал пред сгради, които респектират, които привличат, които въздействат и предизвикват възхищение. Вярваме, че сред възпитаниците на специалност „Строителство и архитектура“ са и някои от създателите на уникални сгради на бъдещето“ .

Така поетично бяха представени и другите три специалности – „Пътно строителство“, „Водно строителство“ и „Геодезия“.

Призванието да се отдадеш на някои от тези специалности е и благословия и проклятие. Този избор е само за силни личности, строители на мечти, като Никола Фичев…

Това сме ние днес- многолики, многообразни, уловили духа на четирите природни елемента – здраво стъпили на земята, с поглед към висините и към бъдещето, съхранили творческата искра на тези, преди нас, носещи в сърцата си огъня на младежкото дръзновение и смелите мечти“.

Училището се гордее с неразривната връзка между поколенията, които пазят и предават традициите, развиват и обогатяват постиженията. Така опитът и мъдростта се наследяват от младостта и дръзновението, а образованието е градивна основа за бъдещи успехи.

На този ден желан и очакван гост трябваше да бъде 95-годишният възпитаник на Строителния техникум Рафаил Райков, завършил пред далечната 1950 г. специалност „Архитектура и строителство“. Поради леко здравословно неразположение г-н Райков не присъства на тържеството, но е изпратил по внучката си Вяра, която е в 10 клас на гимназията, безценен подарък, плод на неговия тригодишен ежедневен труд – макет на сградата на Строителния техникум. В семейството на Рафаил Райков има няколко поколения, възпитаници на Строителния. С благодарност и признателност макетът получи директорът инж. Славов, който заяви че ще бъде поставен във фоайето на първия етаж на учебното заведение.

Във вълнуващото си слово директорът инж. Георги Славов каза :

Поводът, събрал ни днес, е 80-годишнината от създаването на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“ Стара Загора. Има нещо величаво в благородното дело да създадеш училище, да вградиш в него мечтите си, да му вдъхнеш неповторим дух. Всичко това да превърнеш в традиция, с любов да го предадеш на поколенията, да го развиват, пазят и продължават делото. Такова благородно дело е нашето училище, което през годините обединява хиляди хора – учители, ученици, родители, служители и общественици. Обединява ни с онова нещо позитивно и съзидателно, което е невидимо за очите и се пази и се носи само в сърцето.

Преди 80 години Народното събрание приема Указ No 30, съгласно който в Стара Загора се открива Държавно средно техническо училище. Арх. Христо Димов, инж. Грозьо Грозев, Минчо Минчев, Марийка Динева и др. поставят основите на нашето училище. Първият директор  инж. Венцислав Николаев открива училището с 120 ученици, приети с писмен изпит по български език и литература, математика и рисуване.

От създаването до сега гимназията се стреми да подготви учениците като добри специалисти, стремящи се към постоянно професионално развитие и усъвършенстване.

Нашите ученици винаги търсят изява, стремят се да бъдат по-знаещи и по-можещи от своите връстници. Многобройни са завоюваните призови места в различни състезания, конкурси и получени награди. Образованието в гимназията е съобразено с изискванията на новото технологично време, в което живеем. В новооткрития Център за природни науки, изследвания и иновации по Националната програма „Изграждане на училищна STEM-среда“ дава възможност на възпитаниците ни да експериментират, да работят в екип, да решават реални казуси, да мислят критично. Обучавайки се в него, бъдещите строителни техници завършват като изградени професионалисти, което е сигурен залог за по-нататъшен успех в живота и в кариерата.

Днес името на ПГСАГ „Лубор Байер“ е знак за качество, професионални знания и умения.

В 80-годишнината на нашето училище да си пожелаем здраве, добро партньорство, смели мечти и безкрайни хоризонти. Честит празник!“- каза в словото си директорът инж. Георги Славов.

Приветствие към ръководството, учители и ученици отправи Красимир Вълчев, който е и бивш възпитаник на гимназията. „За мен е особена радост да бъда тук на празника на нашето училище – скъпо, незабравимо, гордост за всеки, който е бил част от него. ПГСАГ „Лубор Байер“ има безценен принос за града и бизнес сектора. Отправям благодарности към всички бивши и настоящи учители, които с енергия и знания са допринесли за утвърждаването на гимназията през годините. Желая здраве и сили на всички, които продължават да дават толкова много от себе си, а на учениците – успех в професионалната ви реализация, убеден съм, че когато я постигнете, ще бъдете благодарни на гимназията“, каза Красимир Вълчев.

За мен е огромна чест да бъда  сред вас на този така специален празник, който потвърждава дългогодишните успехи и труд на всички бивши и настоящи учители, ученици и всеки, който е допринесъл за мисията на гимназията. ПГСАГ „Лубор Байер“ е неизменна част от историята на Стара Загора, училище с богато минало и светло бъдеще. Честит празник!“, отправи поздрав Надежда Чакърова- ресорен зам.кмет в Община Стара Загора. Тя поднесе на директора на гимназията Поздравителен адрес от името на кмета на общината Живко Тодоров.

Поздрав и благопожелания отправи и областният управител на област Стара Загора Ива Радева.

Изисканата концертна програма откриха джентълмените и госпожиците от Детска градина „Ян Бибиян“ с танц по песента „Спомен“. Възпитаничката на НУМСИ „Христина Морфова“ Ивет Атанасова – лауреат на национални и международни конкурси се представи с песен на Паша Христова и на Уитни Хюстън. Последва изпълнението на „Испански танц“ от Балетна школа „Феерия“ , сборна формация от танцьори, ученици от ПГСАГ „Лубор Байер“ и Детски танцов състав „Загорци“ при НЧ „Родина“ с ръководители Диляна и Николай Атанасови.

Росица Ранчева