Нещо странно става с психиката на тийнейджърите! Какво уврежда цяло едно поколение?

Нещо странно се случва с психичното здраве на тийнейджърите. Във Великобритания, САЩ, Австралия и отвъд тях може да се види една и съща тенденция. Oколо средата на миналото десетилетие броят на младите хора с тревожност, депресия и дори склонност към самоубийство започна рязко да нараства. Джонатан Хайд, професор по психология в бизнес училището “Стърн” на Нюйоркския университет, забелязва промяна, когато студенти, които са израснали със смартфони, започват да пристигат в колежа. Те са по-гневни. По-крехки. По-вероятно да се обидят.

Млади хора с увредено психично здраве

Социалните медии, заключва той, оформиха възгледа им, че обществото е в постоянен конфликт. Което от своя страна доведе до идеи за микроагресия и конкуренция за статуса на жертва. Всичко това, според него, уврежда психичното здраве на младите хора. Той работи върху книга, която трябва да излезе следващата година, и е готов да изложи тезата си:

Това е най-голямата криза на психичното здраве в цялата позната история на децата“.

Той твърди, че инструментите на социалните медии са твърде остри за младите умове. В дигиталните платформи тийнейджърите се представят, често пред публика от непознати, и това води до пристрастяване, параноя и отчаяние. При момичетата ефектът е особено осезаем.

Това, което виждаме, е много рязка, внезапна промяна в психичното здраве на момичетата“, казва той. Голяма промяна беше очевидна от 2013 г., когато физическите групи за приятелство започнаха да се изместват от смартфони и онлайн чат. Но не можеш да израснеш в мрежи. Трябва да израснеш в общности. Наричам го великото пренастройване на детството… То удари САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия по абсолютно същия начин.“  Децата не трябва да са в социалните мрежи. Те трябва да си играят на живо. Социалните медии никога не трябва да бъдат достъпни от деца, докато не навършат 18 години. Просто е лудост, че позволяваме на децата да правят тези неща“.

TikTok вероятно – най-лошият за интелектуалното развитие

Той буквално намалява способността им да се съсредоточат върху каквото и да било, докато ги тъпче с малки парченца неща, избрани от алгоритъм за емоционална възбуда. И ако получавате новините си от социалните медии, това може да промени представата ви за света. Особено след като алгоритмите са склонни да насърчават най-провокативните възгледи.

TikTok и Twitter са невероятно опасни за нашата демокрация. Бих казал, че те са несъвместими с вида либерална демокрация, която развихме през последните няколкостотин години.”

Той е доста категоричен относно всичко това, почти евангелски. Това е и в книгата му от 2012 г., “Праведният ум” (The Righteous Mind), в която той обсъжда опасността да бъдеш твърде увлечен в собствения си балон.

Защо младежите правят много повече опити за самоубийство?

Нивото на самонараняване се покачва с 200 или 300 процента, особено при по-младите момичета на възраст от 10 до 14 години. Така че идеята, че това е просто промяна в самооценката, не издържа. Самоубийството не е променлива за самооценка. То е истинско. Това е най-голямата криза на психичното здраве в цялата позната история за децата.

Хайд вярва, че тъй като тази криза се превръща в самоубийство и самонараняване, тя трябва да предизвика силен отговор на правителстата.

Колко деца умряха от Covid? Колко от детски паралич? Увеличеният брой самоубийства от 2010 г. насам е толкова голям, че подозирам, че това е сред най-големите заплахи за общественото здраве за децата, откакто основните болести бяха унищожени.“

Във Великобритания нивата на самоубийствата започнаха да нарастват през 2014 г., с около 20 процента за момчетата ( до 420 годишно) и 60 процента за момичетата (до 160 годишно).

Какво трябва да направят родителите?

Те знаят, че ако се опитат да премахнат смартфона на своя тийнейджър, детето им ще ги обвини, че са разрушили социалния му живот.

Това е перфектната проява на това, което наричаме проблем на колективното действие”, отговаря той. “Всеки човек, който прави правилното нещо, е в голяма беда. Но защо изобщо пускаме децата си в социалните медии? Необходими са нови норми”, казва той. И книгата му ще предложи четири.

Правило едно, казва специалистът: никакви смартфони преди 14-годишна възраст. И какво, ако кажат, че ще бъдат отрязани от приятелите си?

Правило две: никакви социални медии преди 16. “Ако половината деца не са в социалните медии, те всъщност се срещат след училище и правят забавни неща. Те ще станат страхотни деца”.

Третото правило: без телефони в училищата. “Това не означава да го държат в раницата си“, казва той. “В противен случай децата ще отидат до тоалетната и ще намерят начини да го ползват.“

И накрая: повече игра без надзор. “Побъркахме се през 90-те години, затворихме децата ни, защото загубихме доверие един в друг. Мислехме, че всеки е насилник на деца или изнасилвач.“ Децата и тийнейджърите биха могли да издържат по шест или седем часа всеки ден без контакт с родителите си. Задържането им вкъщи рискува повече вреда, отколкото външният свят би причинил.