17 ноември – Световен ден на недоносените деца

Днес е Световният ден на недоносените деца, посветен на информацията и осведомеността за преждевременното раждане. 17 ноември се отбелязва в България с различни инициативи и събития от 2012 година. Честването му стартира по инициатива на EFCNI – Европейска фондация за грижа за новородените със седалище в Германия, заедно с Европейската родителска организация.

Темата на тазгодишното отбелязване на деня е „Малки стъпки – голямо въздействие. Незабавна грижа за всяко бебе!“

Процентът на недоносените бебета е 12,22 на сто от всички раждания. Всяко 12-о дете у нас се е родило с различна степен на недоносеност, сочи статистиката. Най-голям процент раждания на недоносени бебета има в болниците в Пловдив, Русе, Пазарджик, Стара Загора, Силистра, Бургас, Плевен, Хасково, Сливен и София. В някои от тези градове делът на преждевременните раждания е доста по-висок от средния за страната.

Преждевременното раждане е основната причина за смърт на деца под 5-годишна възраст в света, става ясно от статистиките на СЗО. Над 15 милиона деца годишно се раждат недоносени. Над 1 милион деца на планетата умират годишно вследствие на усложнения от ранната си поява. Наред с това, много от недоносените деца израстват с дълготрайни последствия от недоносеността. Превенцията на преждевременното раждане с осигуряване на адекватно проследяване на бременността, наличието на оптимални грижи след раждането и проследяване на развитието на недоносените деца, са едни от ключовите аспекти за намаляването на честотата и последствията на този проблем, който засяга цялото общество.

На 17 ноември, сгради и забележителности в цял свят ще се обагрят в лилаво – цветът на кампанията, за да се привлече общественото внимание и да се даде гласност на проблемите, свързани с преждевременното раждане и предизвикателствата, пред които са изправени семействата, които отглеждат недоносено дете.

В България Фондация “Нашите недоносени деца” организира различни събития по повод на деня. По инициатива на Фондацията след 20:00 часа сградата на НДК в София и крепостта Царевец във Велико Търново ще се обагрят в лилава светлина.