„Халюциниране“ е обявената дума за 2023 г.

Речникът на Кеймбридж обяви думата „халюциниране“ за дума на 2023 година, като същевременно дава на термина ново значение, свързано с технологията на изкуствения интелект.

Досега познатото тълкуване на думата е „да виждаш, чуваш, усешащ или миришеш нещо, което не съществува, обикновено поради здравословно състояние или защото си взел лекарство“. Според българския онлайн тълковен речник определението е още „лъжливо видение, възприемано като реалност обикновено поради нервно разстройство“.

Сега обаче речникът на Кеймбридж дава ново значение на думата, който е свързан с изкуствения интелект. Новото определение включва следното обяснение:

„когато изкуствен интелект (=компютърна система, която притежава някои от качествата на човешкия мозък, като например способността да създава език по начин, който прилича на човешки) халюцинира, той създава невярна информация„.

Инструментите за изкуствен интелект и особено тези, които използват големи езикови модели, са доказали, че са способни да генерират правдоподобни текстове. Те обаче могат да допускат грешки и да изполват неверни или измислени „факти“. Точно в този случай се използва и думата „халюциниране“, тъй като инструментите създават измислена реалност по убедителен начин.

В съобщението си Кеймбриджският речник посочва, че тези процеси вече имат реални последици и дава пример: американска адвокатска кантора е използвала ChatGPT за правни проучвания, което е довело до цитиране на измислени дела в съда.

Новата дефиниция на „халюциниране“ е само една от многото актуализации, свързани с изкуствени интелект, в британския речник.

Кои други думи попаднаха в обществения интерес през 2023 г?

Речникът посочва и няколко други думи, които са отчели ръст на обществения интерес и съответно на търсенията в уебсайта на речника на Кеймбридж. Сред тях са:

*имплозия (implosion) – действие на падане към вътрешността на нещо със сила; ситуация, при която нещо се проваля внезапно и напълно. Думата присъства заради трагичния случай с имплозията на подводницата „Титан“ по-рано през годината.

досада (ennui) – чувство на отегчение и умствена умора, причинено от това, че няма какво интересно или вълнуващо да се прави.

измамник (grifter) – човек, който получава пари по нечестен начин, като мами хората. Думата беше употребена от изпълнителния директор на Spotify по адрес на принц Хари и Меган Маркъл, с които компанията не успя да реализира много скъп договор за подкасти.

най-великият за всички времена (GOAT – Greatest of All Time) – абревиатура, която се използва за обозначаване или описване на човек, който се е представил по-добре от всеки друг, особено в даден спорт. Думата отчита ръст покрай Световното първенство по футбол в Катар и доброто представяне на футболисти като Лионел Меси и Кристиано Роналдо, както и смъртта на покойните футболисти Пеле и Диего Марадона.


*Думите са преведени с най-близките им до българкия език значения.