Знаете ли, че… във Венеция има 417 моста? – любопитно

Знаете ли, че… във Венеция има 417 моста?

72 от тях са частни!

🔹Венеция е един от най-красивите, най-романтични градове на земята, но според експерти до 2030 година може да се превърне в призрачно място без почти никакви хора. Венеция – полъх, който всеки трябва да усети, красота и история разказана от гондолите, каналите, сградите. Ще ви запознаем с няколко любопитни и не толкова известни факти за това приказно място.

🔹Знаете ли, че най-дълбокото място на лагуната във Венеция е 15 метра? А че населението ѝ е драстично намаляло? Споделяме няколко интересни факта за това романтично местенце.

🔹Венеция е известна със своите мостове. Знаете ли, че на това чудно място могат да бъдат видени 417 моста? 72 от тях са частни.

🔹Един от най-известните е Мостът на въздишките. Той свързвал стария затвор с помещенията за разпит в двореца на дожите. Един от малкото хора, успели да избягат от този затвор, бил известният любовник Джакомо Казанова. Името на моста се свързва с това, че когато преминавали по него, затворниците въздишали по свободата и красотата на града.

🔹Според венецианските традиции, когато мъж и жена се возят в гондола, трябва да се целуват под всеки мост, за да останат влюбени завинаги.

🔹Знаете ли, че във Венеция са едни от най-тесните улици в света? Calletta или Ramo Varisco е широка само 53 см.

🔹Каналите са основните комуникационни трасета, затова главните входове в стари сгради винаги са били от страната на канала. За човек, който не е от града, е почти невъзможно да намери определен адрес.

🔹Венеция е – най-романтичният град

🔹Къщите са номерирани според кварталите, а не според улиците. Това е объркващо дори за пощальоните.

🔹Едни от най-разпознаваемите символи на Венеция са гондолите. Когато се возят в тях, туристите едва ли се замислят как са изработени. Всъщност всяка гондола е изработена от осем различни вида дърво.

🔹В града има около 350 гондоли и 400 гондолиери. Обикновено дължината на една гондола е 11 метра и тежи почти 600 кг.

🎭 Всяка година 18 милиона туристи посещават Венеция, като най-много могат да се видят по време на карнавала. Има три основни вида маски за бала – Баута, Морета, Ларва.

🎭 Баута обикновено покрива напълно лицето, няма отвор за устата и има много позлата. Понякога покрива само горните части на лицето, така че да може да се говори, да се яде и пие, но да скрива самоличността на този, който я носи.

🎭 Морета е овална маска от черно кадифе и е носена от жени от всички социални класи, обикновено по време на посещенията на манастир. Третият вид маска е бяла и се носи с шапка и наметало.

🔹Приливът е един от най-големите проблеми за венецианците за разлика от туристите, които намират това за интересно.

🔹Във Венеция има 177 канала и над 450 двореца. Сградите и дворците са смесица от стилове – византийски, барок, готика и други.

🔹Известната камбанария Сан Марко е построена през 12-и век, но е разрушена през 1902 г. Кулата е възстановена в първоначалния ѝ вид. Тя е висока 98,6 метра, което я прави петата най-висока камбанария в Италия.

🔹Венеция не е построена директно върху повърхността на островите, сградите се поддържат от дървени платформи. Всяка година този град потъва с 1-2 мм.

.

Михаела Лазарова