Тази вечер заговяваме за Коледа

От утре започва Рождественският пост

Всяка година от 15 ноември започва Рождественският пост и завършва на 24 декември. Той е втори по своята продължителност след Великия пост. Четиридесетдневен е и не е така строг като Великденския и Богородичния пост.
В навечерието на поста, на 14 ноември (тази вечер), се отбелязват Рождественски заговезни. Провеждат се с взаимно опрощение и заговяване (консумиране на блажна храна), с разговори и създаване на нагласа за встъпване в предстоящия пост, посветен на славното Христово Рождество.
През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември – Въведение Богородично и на 6 декември – Никулден, се разрешава и риба.
Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си,  като му съобщи и мнението на лекаря.
Определен брой постни дни, непосредствено преди Рождество Христово съществували още от времето, когато празникът бил честван заедно с Богоявление. Св. Теофил Александрийски говори за дванадесетдневен пост по това време. По-късно, когато цялата Църква започнала да отбелязва Рождество Христово отделно от празника Богоявление, Богоявленският пост бил сведен до един ден.

Сключването на църковен брак се забранява до 21 ноември, когато е Въведение Богородично и от Игнажден (20 декември) до Богоявление (6 януари).

Оставащите дни до Рождество Христово са време на смирение, на молитви за пречистване от греховете, покаяние, въздържане от страсти и пороци, време за прошка и взаимопомощ, за добротворство.
Долап.бг ви желае благи манджи и леки пости!