Седмица на здравословното хранене: Учене и Развитие в Детска Градина №20 „Мир“

В детска градина №20 „Мир“ се проведе невероятна инициатива през изминалата седмица – Седмица на Здравословното хранене, организирана съвместно от учители, родители и ЕООД “Хармония“ с управител Христо Христов, които ни предоставят плодове и зеленчуци по схема “Училищен плод“ , финансирани от ДФ “Земеделие“ . Събитието имаше за цел да насърчи децата към здравословни хранителни навици чрез разнообразни и увлекателни активности в различните групи.

Такива събития не само подпомагат децата да развиват умения за готвене и сътрудничество, но и създават положителен опит и отношение към здравословното хранене. Тази инициатива има множество положителни страни и може да послужи за различни цели:за насърчаване на здравословни хранителни навици сред децата в детската градина, умения за готвене и сътрудничество, работата на децата с родителите при готвенето на храна подсилва връзката между детска градина и дом. Семействата се включват в общностния живот на градината чрез участието в инициативи като тази.

Работата в групите, където децата се занимават с приготвянето на разнообразни здравословни ястия, е прекрасен начин да се запознаят с различните видове храни и да се научат за важността на балансирането на храната.

Групи „Мечо Пух“ и „Слънчо“: Туршия и Творчество

В групите „Мечо Пух“ и „Слънчо“ децата се занимаваха с приготвяне на туршия. Това не само ги запознава с процеса на приготвяне на храна, но и ги учи за ползите от консумацията ѝ. Заедно с това, децата имаха възможността да изразят своята творческа страна чрез аранжирането на туршията по уникален начин.

„Пчеличка“: Плодови Салати за Здравословен Вкус

В група „Пчеличка“ децата създаваха цветни и вкусни плодови салати. Това допринася не само за разнообразието в хранителния режим на децата, но и ги учи за важността на плодовете като част от здравословното хранене.

„Звездичко“: Здравословни Сандвичи и Сокове

В група „Звездичко“ децата бяха заети с приготвянето на различни здравословни храни – сандвичи, плодови сокове и салати. Този процес ги запознава с различни хранителни групи и техните ползи. Също така, работата в екип ги учи за важността на сътрудничеството при приготвянето на храна.

Специален гост беше и г-жа Румяна Симеонова, представител на фирма „Хармония“ – по НП на ДФ “Земеделие“ – Екологично чисти продукти – „Училищен плод“, която поздрави екипа на детската градина и родителите за прекрасната инициатива.

„Дъга“: Семейно Готвене за Здравословни малчугани

В група „Дъга“ децата се включиха в семейно готвене, приготвяйки здравословни сандвичи с татко и плодов компот с мама. Този аспект на инициативата подчертава важността на семейната активност в подпомагането на децата да разберат значението на здравословното хранене в ежедневния живот. Жури с членове: Г-жа Копанова – директор, г-жа Николова – мед. сестра и г-жа Кортезова – готвач в ДГ №20“Мир“, оценявах приготвените сандвичи и присъдиха грамоти за „Най-здравословен сандвич с татко“ и за „Най-креативно изработен сандвич“.

Такива събития не само подпомагат развитието на уменията на децата за готвене, но и ги научават за важността на разнообразната и здравословна храна. Включването на родителите в инициативата създава по-силна връзка между детска градина и дом, в името на здравословното бъдеще на децата!