Първият в България „Ден на четенето“ се организира на 17 ноември

„Четенето дава възможности“ – това е апелът, който отправя към всички нас фондация „Четене“. Точно тя е организатор и на първия по рода си Ден на четенето. Предназначен за малки и големи, той цели да превърне всички четящи хора в посланици на четенето. „Независимо дали ще организирате публично събитие, ще посетите класна стая, детска градина, ще почетете на колегите си в офиса или ще изберете да четете наум”, поясняват организаторите.

При това дори 15 минути стигат… „Четенето е в основата на грамотността – казва Вал Стоева от фондацията, – чрез него можем да променим средата, заради която децата ни не могат да отключат повече от 61% от потенциала си.” Други лица на новата организация са Александър Шпатов и Илияна Шукерова. Поставят си за цел да използват научните достижения и добрите примери, които лека-полека да бъдат внедрени и у нас. Фондацията има и eкспертен съвет, в който членуват и чужденци.

Илюстрация на всичко това е именно Денят на четенето. За събитието на 17 ноември вече са се регистрирали над 65 хил. души. То е отворено и за вас, както ако живеете в България, така и ако сте някъде в чужбина. Организаторите са подготвили и пакет от материали, които да подпомогнат включилите се в организирането на специално събитие и по този начин да улеснят участието им в Деня на четенето.

А очакванията са простички: денят да се превърне в обществен символ, който да вдъхновява децата и възрастните за важността на четенето всяка година

Информация и илюстрации: Фондация „Четене“

17 ноември 2023 г. (петък), 17:30 ч., тийн зона
Савина Савова, автор на книгата „Свежест в сивотата”, представя новата си книга „Шепа обич“.
Тази стихосбирка ще ви разкрие всичко за любовта. И радост, и тъга, и надежда в една малка книга. „Шепа обич” е наситена с емоции и говори сама за себе си. Писателката Савина Савова разкрива цветовете на своята пъстра душа. „Шепа обич” е вдъхновение за страст и хармония. Любовната лирика описва всяка една част от обичта и съществуването на една личност. Всеки един от нас е индивидуален и има право да обича и да бъде обичан!