Кметът Живко Тодоров представи заместниците си

Радостин Танев, арх. Мартин Паскалев, Милева Желева, Павлина Делчева и Надежда Чакърова са новия кметски екип

6 дни след като положи клетва, на 14 ноември 2023 г., на разширена пресконференция кметът Живко Тодоров представи заместниците си, с които ще работи по време на четвъртия си мандат. Той благодари на досегашния зам.кмет по строителството инж. Янчо Калоянов, „който през изминалите 12 години свърши много работа, каза г-н Тодоров.- Благодаря и на Красимира Чахова, с която работехме прекрасно  и постигнахме много добри резултати. Нашите отношения и до ден днешен са  перфектни. Благодарен съм за работата, която свършихме заедно. Тя също няма да бъде част от екипа ми. Първо  не сме водили такива разговори. Освен това, тя вече е в Общинския съвет като представител на политическа група. В екипа ми  влизат добре познати лица, хора с експертиза и подходяща биография. Сигурен съм, че ще вършат своята работа съвестно и отговорно, в интерес на всички старозагорци“, подчерта кметът.

Ресорът, отговарящ за строителството и устройството на територията, поема арх. Мартин Паскалев. Той бе общински съветник в предходния мандат и председател на Постоянната комисия по Териториално и селищно развитие и транспорт в Общинския съвет. Към нещо ще премине и транспортът… Познава добре града, комуникира с камарите на строителите и на архитектите. Готов е да продължи започнатото строителство.

На мястото на Красимира Чахова другият нов човек в моя екип е Павлина Делчева. Тя ще отговаря за общинската собственост, здравеопазването и социални дейности, където й е силата и където е работила през целия си професионален опит.  Всички познавате г-жа Делчева като директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в Стара Загора. В годините я познавам като изключително отговорен човек, който познава проблемите на   старозагорци“. Павлина Делчева беше  успешен два мандата омбудсман на община Стара Загора.

Милена Желева  ще продължи да отговаря за културата и туризма. Надежда Чакърова ще отговаря за образованието и младежките дейности .  В Очакваните структурни промени, ресорът на Радостин Танев ще бъде инвестиции, екология и зелен преход. Това е изключително важно с оглед на програмата за новия мандат. Т.е. той ще бъде зам.кмет, който ще се занимава с всички тези процеси, индустриални зони, инвеститори и пр. Това е приоритет номер едно с оглед бъдещето на региона.

Г-н Тодоров поясни, че зам.кметовете се назначават на база структурата, която е в момента. Т.е. промени в структурата ще има. Те ще бъдат представени на следващата сесия на Общинския съвет,вероятно през месец декември. Според него „Екипът е в синхрон с обновлението, което хората очакват да се направи в Общината. Те изискват от нас активност, отговорност и повече работа, по-малко приказки“.

Живко Тодоров маркира  някои от насоките, които ще бъдат  с приоритет през новия мандат: Разработването и изпълването със съдържание и бизнес на нови индустриални зони, подобряване на качеството и контрола при ремонтните дейности В сферата на образование да приключат ремонтните дейности по училищата и детските градини ще се търсят възможности за изграждане и разширяване на STEM средата, както и внедряването на дигиталните технологии – Телерик академия във всяко училище. Ще се търсят възможности в Тракийски университет и Техническия университет за създаване на инженерни специалности, които са крайно необходими за региона. Нова спортна зала ще се изгради в двора на СУ „Тодор Каблешков“.

При културата и туризма ще се работи засилено в посока за консервиране и експониране на археологическото наследство на Стара Загора,  на Старозагорските бани  и под сградата на общината, довършване на ремонта на базата на Драматичния театър, разширяване на туристическата дейност и др.

„В секторите здравеопазване и социални дейности сме си поставили задача да построим в Стара Загора детско отделение, както и да подобрим състоянието на ДКЦ-тата. Ще работим в посока да подобрим услугите и да бъдем още по-полезни на старозагорци“, каза още Тодоров. Той бе категоричен, че ще държи на стриктен контрол и безкомпромисно качество при всички проекти, които Община Стара Загора реализира.

По време на пресконференцията кметът Живко Тодоров уточни, че няма да приеме некачествено възстановени  тротоари и улици, след приключване на дейностите по реконструкция на ВиК мрежата в града. Според него е наложително да се вдигнат таксите и данъците, което не е правено повече от 12 години. За сметка на това трябва да се подобрят многократно услугите.

Очакват се промени в дирекциите и отделите на общинската администрация.

Росица Ранчева