Договор за сътрудничество подписаха НУМСИ „Христина Морфова“ и Фондация „Петко Стайнов“

На 14 ноември 2023 г. Красимир Къшев- директор на Национално училище по музикални и сценични изкуства (НУМСИ) „Христина Морфова“ в Стара Загора председателят на Управителния съвет на Фондация „Петко Стайнов“- Петко Стайнов – внук ,подписаха договор за сътрудничество .

“Има музика, която е емблематична за всяка нация, за всеки народ. Има музика, която всеки музикант- българин, трябва да познава. Една от тях е сюитата „Тракийски танци“ на големия български композитор Петко Стайнов, сподели г-н Къшев. – За нас е чест и респект предстоящото ни сътрудничество с известната фондация. Ние не само приемаме предизвикателствата, но и в следващите години ще продължим да ги надграждаме“.

Поводът за тези официални първи контакти между Фондацията и училището е честването на 127 години от рождението на композитора и 25 години от създаване на Фонзацията.

„Фондация „Петко Стайнов“ работи от близо 25 години и се опитва да реализира своите цели. На първо място е за поддържане на паметта за творчеството и общественото дело на Петко Стайнов, както и подпомагане на млади таланти, които подобно на композира имат зрителни увреди“, каза внукът Стайнов. Той припомни, че дядо му губи зрението си на 11 години, което е една от основните причини да се занимава с музика“.

Петко Стайнов – внук съобщи, че от 1999 година фондацията организира музикални празници в началото на декември по повод рождения ден на композитора – 1 декември. „Тези празници се организират в София и в Казанлък. Последните две години започнахме да каним в тези събития различните музикални училища в България, които да представят свои продукции. Първият такъв концерт е миналата година с възпитаници на училището в Пловдив. Тази година ще бъде с ученици от Стара Загора“.

Концертът в столицата ще се състои на 25 ноември т.г. Вторият концерт ще се проведе на 3 декември в родния град на Петко Стайнов – Казанлък. Програмата съдържа предимно произведения на именити български композитори. Новото ще бъде адаптция на двата танца от Шракийски танци” за четири ръце. Концертът в Казанлък ще бъде на 3 декември 2023 г. Тогава новосъздаденият училищен симфоничен оркестър ще направи въобще своя дебют пред публика като изпълни първа част от „Ръченица“.

С концертите няма да се изчерпи сътрудничеството. Организирането на тези концерти съвпада и с отпускането първата стипендия на името на Петко Стайнов на шестокласничката от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ Мария – Габриела Йорданова. По думите на директора Къшев момичето е изключително музикално, пее прекрасно и свири на флейта, но има сериозен зрителен проблем. Стипендията от 1500 лв. е годишна и се осигурява до завършване на пълния курс на обучение, включително и на висше образование.

„Стипендията е осигурена преди 10 години и се отпуска съвместно от Американската фондация за България, която е различна от „Америка за България“. Тази фондация е основана от българи, живеещи в САЩ. С техни средства се подпомагат талантливи български деца. Някои се подпомагат и с по-големи стипендии за продължаване на образованието им в чужбина“- уточни г-н Стайнов.

През тези години стипендианти са били главно ученици от Софийското музикално училище или от специализираните училища за незрящи във Варна и в София. Тази година се разширява със Стара Загора. От 2024 г. стипендиите ще бъдат обявявани на всички училища, които подготвят професионално музиканти. Ограничението им е да имат зрителни проблеми.

Фондацията е направила на НУМСИ две безценни дарения, съобразени с нуждите на училището и възможностите на Фондацията. Едното е закупуване на нова флейта за деца, но при смяна на мондщука може да се използва и от възрастни. Инструментът беше връчен по време на пресконференция от г-н Петко Сайнов на преподавателката по флейта Ива Профирова , която в момента има 11 ученици. Второто дарение е осигуряване на финансиране за основен ремонт на изоставените от години на склад четири цигулки и пет чела. Преподавателката по виолончело Нели Хазан припомни , че преди много години, инструментите били подменени с нови в град Хале, Германия и дарени на старозагорското музикално училище. Сега те са напълно реставрирани от казанлъшкия лютиер Андриан Андреев – с нови лъкове струни, дори калъфи и са в ръцете на учениците. В класовете се учат по 10 виолончелисти и цигулари.

Г-н Къшев спомена, че училището се готви старателно да отбележи през 2024 г. подобаващо половинвековния юбилей. (Подробности очаквайте в следващите издания на Долап.бг)

Росица Ранчева