6 актриси разказват за живота на жените в „Хаос“

В Европейската нощ на театрите е премиерата „Хаос“ на Драматичен театър „Гео Милев“

На 10 ноември 2023 г., в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора се проведе дискусия на тема „Как театърът разказва днес – жените“. Поводът е предстоящата премиера на 18 ноември т.г. е премиерата на „Хаос“ от Мика Мюлюахо, един от водещите финландски драматурзи и директор на националния театър на Финландия.

Режисьорът на постановката Петър Денчев сподели с публиката гледната си точка за развитието на театралното изкуство и за присъствието на жените в световния и български театър и драматургия.

Пиесата „Хаос“ е написана за три жени, а има и множество приходящи персонажи, които авторът държи мъжките роли да бъдат интерпретирани от жени. Всичко това да бъде привнесено през женската перспектива , за да бъде разбит стериотипният поглед, да бъдат илюстрирани перспективите, очертани релефно по най-добрия начин,- каза Петър Денчев.- Изборът на тази пиеса не е никак случаен, защото подходът му е сатиричен, което е много важно и интересно. Не става дума само за определени персонажи жени, а за колективен образ, който непрестанно прелива в множество разклонения – любопитни от гледна точка на това, как жените сами започват да експлоатират патриархални механизми, конкурирайки се една друга, изграждайки генерации помежду си, характерни за мъжкия свят…

Както всяка сатира „Хаос“ съдържа трагизъм, голяма доза дълбочина на човешкото преживяване, разминаване между действителността и това, което сме намислили за себе си…“

Разсъждавайки върху представлението г-н Денчев обясни, че в съвременния свят на постистината , който изключително е фокусиран върху половите стереотипи, процесът минава през себеутвърждаване на личността, а не през валидацията на насрещната страна, участват съвсем други механизми, с които обществото се автоматизира до степен, в която хората не могат да общуват помежду си. И всичко това- през перспективата на жената, през ситуациите как едни жени , които искат да имат лесен живот, добър брак, установена работа, любов и мечти и т.н. се сблъскват с обстоятелства, при които единственият изход е …насилието.

На дискусията присъстваха и прекрасните млади актриси, които участват в „Хаос“ Ванина Йорданова, Екатерина Лазаревска, Мария Енева, Миленка Сотирова, Симона Тодорова и Тони Тончева.

В пиесата женските персонажи са на челно място, мъжете са встрани, сподели Ванина Йорданова.- В спектакъла участват три жени, добри приятелки. Двете от тях са сестри. Те живеят в една представа за себе си, какво трябва да направят, как да реагират . Те се губят в собственото си желание да се справят със създадения проблем. Всяка от тях има различен проблем и той се поставя в пиесата.

Мъжките роли се изпълняват от актрисите“.

Темите които се открояват в спектакъла са болезнено актуални за съвремието ни: бездна, нелюбов, на ръба, необходимост, илюзия, шокова доктрина, дълбоко, либидна енергия, преодоляване, водовъртеж, катастрофа, черна дупка, самозаблуда, женска енергия, потребности, вълнение, искрено, женско, дълбоко, разкриващо, разтърсващо, шамар…“ , обяснява режисьорът.

Премиерата на спектакъла „Хаос” на Драматичен театър „Гео Милев“ е посветена на 11–то издание на Европейската нощ на театрите на 18 ноември от 19:00ч. в Културен център „Стара Загора“.

Успех!

Росица Ранчева