Карен Алексанян – създател на музейния комплекс „Двор на кирилицата“ в Плиска стана Доктор хонорис кауза на УниБИТ

Университетът по библиотекознание и информационни технологии- УниБИТ, присъди почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Карен Алексанян- създател на Двора на Кирилицата!Невероятна е личната история на Карен Алексанян, който се установява в България през 1993 г. Тук създава семейство, но не само това, превръща се във възторжен поклонник на българската писменост, история и култура и всячески се стреми да популяризира достойнствата ни пред света. През 2015 г. Алексанян купува земя и със собствени средства създава културно-исторически комплекс „Двор на кирилицата“ в гр. Плиска (близо до Шумен). В единствения в света музей, посветен на кирилицата, той поставя скулптури на буквите, както и паметници на Светите братя Кирил и Методий и Свети цар Борис Покръстител български.

Карен Алексанян не се е родил в България, а емигрира в страна ни преди повече от 25 години, установявайки се в град Шумен. След развиването на успешна бизнес кариера, през 2015-а купува земята, на която днес се намира културно-историческият комплекс, и започва със строителството му. Това е единственият подобен център в света, посветен на кирилското писмо.

Миналото винаги ме е привличало. Опознавайки го, разбирам по-добре света и хората, с които живея. Вкъщи имаше библиотека от 3000 книги, всички на кирилица. С времето все повече ме увличаше историята на буквите и исках да разбера как са се превърнали в писменост на толкова много хора по света. От 20 години съм в България, имам приятели от различни националности и ми е интересно как се пресичат културите ни, от какво се определят ценностите ни…“ – пише Карен Алексанян в официалния сайт на „Двор на кирилицата“.

Любопитно е да се спомене, че всичките букви от българската азбука са оформени като хачкари. Хачкарът (на арменски „кръст“) е традиционен каменен паметник, отличаващ се с красивите си и богати врязани резби, орнаменти или сцени, който се поставя на видните за арменската диаспора места. Такъв има и в София в градинката „Ереван“ на улица „Владайска“. А освен тях културно-историческият комплекс разполага и с цяла алея с бюстовете на някои от най-видните писатели от България, Русия, Сърбия, Армения, Чувашия и други държави.

Музеят е отворен всеки ден от 09:00 до 18:00 часа, като цените за вход са 8 лева за възрастни, 4 лв. за ученици и за хора над 65-годишна възраст, а за децата до 7 години входът е безплатен. И не на последно място – на 8-ми юни и на 23-ти октомври има вход свободен за всички! Това са датите на рождението и смъртта на покойната майка на арменеца, събудила у него любовта към историята и културата.